Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije: Gradski vijećnici Pule, u ponedjeljak ne zaboravite tko vas je birao!

0
Bruno Bulić, predsjednik SIKD-a i Rajko Kutlača, predsjednik pulskog ureda sindikata
Bruno Bulić, predsjednik SIKD-a i Rajko Kutlača, predsjednik pulskog ureda sindikata

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije održao je 11. prosinca konferenciju za novinare na kojoj je kritizirao mjere kojima Grad Pula namjerava ublažiti smanjenje prihoda u 2015. godini uslijed primjene novog Zakona o porezu na dohodak

„Smanjenje plaće radnicima u gradskoj upravi i gradskim poduzećima, veliko povećavanje prireza na porez i povećanje cijene dječjih vrtića za roditelje su mjere kojima gradski čelnici namjeravaju anulirati učinke promijenjenog Zakona o porezu na dohodak. Nigdje ni riječi o tome da će i oni nešto štedjeti; upravo suprotno: jasno se kaže kako se proračun neće smanjivati, znači nema štednje. Obzirom na činjenicu da je to obznanjeno, a da je sjednica Gradskog vijeća, na kojoj bi se o tome trebalo raspravljati i odlučivati, sazvana  za ponedjeljak, 15. prosinca, i obzirom na činjenicu da su već zatražene izmjene kolektivnih ugovora gradskih poduzeća s namjerom smanjivanja plaća, vrlo je jasno kako gradski čelnici nimalo ne drže ni do građana, ni do vlastitih zaposlenika, pa čak ni do mišljenja i stavova gradskih vijećnika“, kažu u SIKD-u.  

Sindikalisti podsjećamo gradske vijećnike da oni u Vijeću predstavljaju građane i tražimo od njih da te mjere ne prihvate. Sindikat nije protiv zajedničkog prevladavanja kriza, ali  treba želi biti uvjeren da je učinjeno sve da se kriza prevlada na drugi način, a ne s  „rukama u džepovima građana“, bez kojih ne bi ni bilo gradskih uprava.

„Neka se jasno kaže koji će to vitalni projekti propasti, što se neće realizirati, kojih i kolikih nenamjenskih sredstava će se gradska vlast odreći prije nego od građana zatraži da snose njihov teret. Ništa od toga nismo čuli. Gradska vlast očito smatra da je  normalo ništa ne žrtvovati i  nigdje ne štedjeti nego uzeti od građana koliko treba i kad treba. Štoviše, najavili su da će nove mjere, očigledno ponovo na teret građana, slijediti na proljeće ukoliko ove ne budu  dovoljne“, upozoravaju u SIKD-u.

Pozvali su gradske vijećnike da ne misle stranačkom glavom već prije svega svojom, da postave sva ova pitanja, da insistiraju na odgovorima, da se sjete tko ih je birao na funkcije vijećnika i da odbiju prijedloge mjera. Također,  pozvali su sve radnike gradskih poduzeća da razmisle što su sve spremni poduzeti u zaštiti svojih prava i životnih uvjeta, koji su za veliki dio njih ionako ispod prosjeka i razine u koju ih nastoje uvjeriti.  

„Očigledno je da nas oni koji vode ovaj Grad građane smatraju prvenstveno i tek izvorom financija, a ne subjektima kojima bi upravo oni trebali biti na usluzi“, zaključuju u SIKD-u.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa