Istarski krak afere Hypo: Vlatko Jovičić mito uzimao od Mire Oblaka

0
Miro Oblak (lijevo), u krugu Vlatko Jovičić (foto: Regional Express)
Miro Oblak (lijevo), u krugu Vlatko Jovičić (foto: Regional Express)

Vlatko Jovičić (38), voditelj Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi istarskoj, uhićen je u zajedničkoj akciji PNUSKOK-a, USKOK-a i istarske policije zbog trgovanja utjecajem te odavanja službene tajne, piše Jutarnji list.

Osim njega, uključena su još dvojica hrvatskih državljana (1975. i 1962. godište) te jedan državljanin Republike Austrije (1949.), sve troje poduzetnici koje se tereti za davanje mita i u slučaju 39-godišnjaka za pomaganje u davanju mita.

Jovičić je, prema USKOK-u, od druge polovice 2012. do prosinca 2014. godine u Puli ponudio drugookrivljeniku, austrijskom državljaninu, protiv kojega se kao i više drugih fizičkih i pravnih osoba provodilo kriminalističko istraživanje, da će mu koristeći svoju poziciju redovito dostavljati informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja. On je na to pristao te je policajcu isplatio najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6000 eura. Osim navedenog, Jovičić je većem broju osoba dostavljao razne podatke iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

Nadalje, šef Službe općeg kriminaliteta, na traženje posrednika kojem se obratio jedan od okrivljenika zbog žurnog rješavanja zahtjeva za izdavanje određene dokumentacije o jednoj nekretnini uz novčanu nagradu, pristao je da će, koristeći funkciju koju je obnašao, žurno ishoditi izdavanje tražene dokumentacije.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci Dušku Tišmi predložio određivanje istražnog zatvora protiv Jovičića, što je i prihvaćeno pa mu je određeno mjesec dana pritvora. Iako policija ne otkriva identitet osumnjičenika, neslužbeno smo doznali da je drugookrivljeni u ovom slučaju Miro Oblak, austrijski državljanin slovenskog podrijetla, kojeg se tereti da je od Jovičića kupovao povjerljive informacije o istragama koje se protiv njega vode. Ime Mire Oblaka se povezuje s istarskim krakom afere Hypo koji je postao predmet kriminalističke istrage austrijskog tužiteljstva koje je “češljalo” sumnjive poslove Hypo banke, inače Oblakova kreditora.

Oblak, koji živi u Klagenfurtu, idejni je začetnik i bivši suvlasnik 190 milijuna eura teškog projekta Rezidencija Skiper, a radi se o hotelu s licencom Kempinskog u Umagu, luksuznim vilama i golf-terenu, još uvijek pod hipotekom Hypo banke. Njega i njegova partnera sumnjičilo se da su skrivili malverzacije teške od 10 do 15 milijuna eura, što je Oblak negirao.

U ovom trenutku još nije poznato je li slučaj davanja mita Jovičiću povezan s istragom oko Hypo banke ili nekom drugom istragom koja je vođena protiv Oblaka, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa