Josip Nadenić iz Pule neuništiv maratonac i u 82. godini

0
Josip Nadenić iz Pule svaki dan pretrči čak i 20 km. Uz sve, igra šah i ide na različita natjecanja (foto:24sata)
Josip Nadenić iz Pule svaki dan pretrči čak i 20 km. Uz sve, igra šah i ide na različita natjecanja (foto:24sata)

Imam 81 godinu i još trčim maratone. To želim i to još mogu. Nedavno sam uspješno odradio polumaraton u Crikvenici, kaže Josip Nadenić iz Pule za 24sata.

- Formu održavam trčeći svaki dan u šumi u jednom dijelu Pule po nekoliko kilometara. Nekad je to 5, a nekad i 20, ovisno o vremenu. U ovim godinama znam trčati bez prekida i po 2,5 sata, i to mi je super - rekao je Josip.

Diže se svakoga dana rano ujutro i doručkuje pahuljice s mlijekom obogaćene grožđicama, bademima i lješnjacima. Njegov je moto “u zdravom tijelu zdrav duh”. - Zdravlje mi je uvijek bilo na prvome mjestu, a trčat ću dok god me noge budu služile.

Počeo sam trčati u 51. godini i od tada nisam prestao. Najprije sam trčao maratone u bivšoj Jugoslaviji, a krajem 80-ih pretrčao sam maraton i u Veneciji od 42 kilometra te onaj u Berlinu kad sam imao 67 godina. Nije bilo jednostavno, ali uspio sam - kaže maratonac.

Počeo je trčati jer se, kako je rekao, previše udebljao sjedeći na tadašnjem radnome mjestu projektanta u brodogradilištu Uljanik. Aktivan je član kluba šahista u Čitaonici kluba umirovljenika i ide na razna natjecanja. Trčanje mu je hobi, ali i način života, a kao umirovljenik, kaže, za to ima vremena. On je i najstariji maratonac u Istri, a podržavaju ga prijatelji i obitelj u tome. Uvijek navijaju za njega.

- Nakon što otrčim 35 kilometara na maratonu, malo me uhvati kriza i počnem osjećati da mi klecaju noge, ali ostalo je sve u redu. Pravilno dišem i pametno trčim – rekao je Nadenić za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa