Odakle Brionki pravo da robu u kioscima prodaje pod brendom Glasa Istre?

0
Izvana ogroman logo Glas Istre, a na staklu mala naljepnica Brionke
Izvana ogroman logo Glas Istre, a na staklu mala naljepnica Brionke

Sudbina Glasa Istre trgovine, za koju su nesumnjivo zainteresirani ne samo radnici i vjerovnici, već i cjelokupna istarska javnost, znat će se u četvrtak. Tada je naime, na Trgovačkom sudu u Rijeci, s početkom u 10 sati, zakazano ročište na kojem će sutkinja Daniela Korlević odlučiti jesu li se stekli uvjeti za otvaranje stečaja.

U međuvremenu, s tvrtkom su se dogodile promjene koje je mogao primjetiti samo kupac koji pažljivo pregleda račun prilikom kupnje novina, a takvih vjerojatno nije puno.

Primjerice, nakon zatvaranja kiosaka sredinom godine, dio ih je nešto kasnije ponovno otvoren. Na njima je još uvijek stajao naziv Glasa Istre, ali u njima nije poslovala ta tvrtka, nego pulska Brionka ili Brionka Trgovina, a preko turističke sezone čak i tvrtka u sklopu Adris grupe – iNovine. Iako je na pročelju bila zaljepljena mala naljepnica s imenom “novih” tvrtki, pitanje je na temelju čega su koristile brend Glasa Istre, odnosno nije li nekorektno prema kupcima da ih se velikim natpisima Glas Istre navodi na zaključak da je firma “živa i zdrava”. U kioske Glasa Istre na Giardinima i nedaleko pulskog foruma uselila je tako Brionka, a isto se nedavno dogodilo s kioskom kod labinskog Doma zdravlja.

Tvrtke Brionka i Brionka Trgovina nedavno su uspješno pri nadležnom sudu ishodovale predstečajnu nagodbu, dok je Glas Istre trgovina ostala kratkih rukava. Predstečajna nagodba najprije je pokrenuta, da bi u rujnu bila obustavljena, a oko dva mjeseca kasnije imenovan je privremeni stečajni upravitelj, no, do otvaranja stečaja, njome još uvijek rukovodi uprava na čelu s Radisavom Đurovićem.

Kiosk Brionke na Giardinima
Kiosk Brionke na Giardinima

Nešto više o trenutnom stanju Glasa Istre trgovine te eventualnom dogovoru o korištenju imena Glasa Istre pokušali smo doznati od Đurovića, no na jedini dostupan mobitel dobivali smo poruku da osoba nije u mogućnosti odgovoriti na poziv. Na službeni mail Brionke također smo uputili nekoliko pitanja no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

I dok je za radnike koji su prešli u nove tvrtke i nastavili raditi u kioscima, takvo raspolaganje imovinom tvrtke Glas Istre trgovina kojoj ozbiljno prijeti stečaj sigurno dobra opcija, pitanje je što o tome misle vjerovnici. Dodajmo da se slična shema pojavljivala i ranije u burnoj povijesti istarskog medijskog konglomerata. Glas Istre trgovina nastala je kao tvrtka kćer starog Glasa Istre d.o.o., a na nju su preneseni radnici i poslovanje nakon financijskog kraha starog d.o.o.-a, dok su novinari prešli u Glas Istre novine.

Na redakcijskom sastanku čiji je fonogram 2010. punio stupce konkurentskih portala poput iPressa, Albert Faggian, kontroverzni pulski poduzetnik koji je preuzeo poslovanje “trgovine” i “novina”, izjavio je da se ne može “raditi kriminal”; tj. da nove tvrtke ne mogu preuzeti samo imovinu, već i obaveze.

Dio kiosaka, odnosno lokacija preuzet je početkom 1990-ih od beogradske Borbe, a sam dnevnik Glas Istre bio je upleten u zamršene vlasničke i poslovne odnose. Prije no što je izdavan u Glasu Istre d.o.o., radio se u sklopu istoimenog dioničkog društva, a bio je povezan i tvrtkom Istarska naklada d.o.o. (Kristian Stepčić Reisman)     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa