Istarska razvojna agencija predstavila međunarodni projekt NEXT

0
Istarska razvojna agencija
Istarska razvojna agencija

U okviru Jadranske prekogranične suradnje u  Istarskoj je razvojnoj agenciji – IDA u Puli 16. Prosinca predstavljen  projekt NEXT,  kandidiran u okviru drugog natječaja Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007. – 2013. godine.

NEXT Istarska razvojna agencija provodi u suradnji s jedanaest partnera iz šest zemalja: Italije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Njegova ukupna vrijednost je 2,85 milijuna eura, od čega je IDA – i namijenjeno 210.246 eura. Projekt traje 32 mjeseca, do 31. travnja 2015. godine.

Glavni cilj projekta je povećanej konkurentnosti u regiji

„Glavni cilj europskog projekta NEXT je stvaranje efikasne kolaborativne platforme za uspostavu suradnje između istraživačkih institucija, centara za transfer tehnologija privatnog poduzetničkog sektora, te razvojnog sektora, kako bi se povećala konkurentnost u regiji’, istaknula je Bojana Bojanić ispred IDA – e.

Neki od specifičnih ciljeva projekta su: mapirati aktivnosti znanstveno – istraživačkih institucija i centara za transfer tehnologija u prekograničnim regijama uključenim u projekt, uspostaviti i osnažiti mrežu za razvoj istraživanja i tehnoloških inovacija u prekograničnom području, olakšati suradnju između inovatora u prekograničnim regijama uključenim u projekt i istražiti mehanizme razvoja inovacija i poboljšanja transfera tehnologija u prekograničnom području.

U sklopu projekta, Istarska razvojna agencija razvila je web stranicu projekta, te je na inicijativu IDA – e i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču uz potporu Županijske uprave Istarske županije pokrenuta inicijativa umrežavanja i planskog povezivanja laboratorija te znanstvene i istraživačke infrastrukture u svrhu boljeg iskorištavanja materijalnih i ljudskih resursa.

Uspostavljene brojne suradnje

Tijekom projekta su uspostavljene brojne suradnje, posljednja u Kragujevcu gdje je boravila delegacija iz Istarske županije.

Uključeni predstavnici zastupaju različite interese i stavove, a njihov rad je povezan s inovacijama - poput sveučilišta, regionalnih razvojnih agencija, gospodarskih komora i lokalnih vlasti.

U sklopu projekta NEXT, predstavnici IDA-e sudjelovali su i na Međunarodnom kongresu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista gdje su promovirali prekograničnu kolaborativnu tehnološku platformu NEXT IS  koja je dizajnirana za uspostavu suradnje između istraživačkih institucija, centara za transfer tehnologije, privatnog poduzetničkog sektora te razvojnog sektora u prekograničnom području. Predstavnici IDA-e su u sklopu konferencije razgovarali s gospodarskim subjektima koji su jedan od instrumenata za jačanje inovacijskog lanca vrijednosti i poticanje inovativnosti poslovnog sektora i njegovo povezivanje sa znanstveno-istraživačkim institucijama, fundamentalnim za kapitalizaciju projekta NEXT.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa