Cvek: Vijećnici IDS-a nisu dostavili ni jedan amandman na proračun

0
Paolo Demarin i Maja Cvek
Paolo Demarin i Maja Cvek

Načelnica Općine Ližnjan Maja Cvek i zamjenik načelnice Paolo Demarin, 18. prosinca su održali tiskovnu konferenciju s osvrtom na nedavno održanu 19. sjednicu Općinskog vijeća, te na izglasavanje Proračuna za 2015. godinu. Tiskovnu konferenciju načelnica Cvek započela je govoreći o najavljivanim promjenama Zakona poreza na dohodak.

 „Pri sastavljanju Prijedloga proračuna za 2015. godinu bili smo prisiljeni smanjiti prihodovnu stranu poput svih općina i gradova u Hrvatskoj. Unatoč tome, zadržali smo sva izdvajanja u gospodarskom, javno zdravstvenom i društvenom programu kao i prethodne godine kada smo iste povisili. Tako na primjer ostaje povećana naknada za novorođenčad koju smo povećali s 1000 na 2000 kuna, povećano je sufinanciranje nabavke udžbenika osnovnoškolaca, a neumanjenom iznosu dodjeljuju se stipendije, sufinanciranje vrtića i produženog boravka, sufinanciranje civilnih udruga socijalnog karaktera, naknade građanima u kućanstvu, naknade za umirovljenike, za socijalno ugrožene stanovnike itd.“, kazala je Cvek.

Zbog smanjenih prihoda prisiljeni smanjiti sredstva namijenjena sportu i kulturi

Međutim, dodala je, zbog smanjenih općih prihoda bili su primorani nešto smanjiti stavke koje se odnose na sport i kulturu. „Osim navedenog, ono što je vrlo važno za naše mještane jest da je Proračun za 2015. godinu planiran na način da ne tereti dodatno naše mještane, tako da se ne planira povećanje prireza Općine Ližnjan, komunalnog doprinosa i komunalne naknade kao što su to već predvidjeli u svojim Proračunima za 2015. godinu neki gradovi i općine u kojima je IDS na vlasti“, istaknula je.

Cvek je istaknula kako prijedlog proračuna Općine Ližnjan za iduću godinu iznosi 26,2 milijuna kuna, a sam program gradnje kao sastavni dio Proračuna za iduću godinu napravljen je prema željama vijećnika iznesenih na prethodnim sjednicama vijeća.

„Vijećnici koji su glasali protiv Proračuna nisu dostavili niti jedan amandman na Prijedlog proračuna za što su imali vremena, a niti omogućili pregovor o, po njima spornim točkama proračuna, zaključujemo da je nepodržavanje Proračuna, isključivo motivirano političkim razlozima i željom za rušenjem vlasti, a ne brigom  prema mještanima koji su ih izabrali, a za što će IDS-ovi vijećnici morati snositi odgovornost prema mještanima“, izjavila je Cvek.

Proračun se ne temelji na prodaji imovine

Dodala je i kako je potpuna neistina da se proračun temelji na prodaji imovine kako tvrdi Saša Škrinjar, vijećnik IDS-a. Program gradnje iznosi ukupno 22.366.000 kuna za 2015. godinu.

To su namjenska sredstva, objasnila je, prihodovana od komunalnog doprinosa, koje Općina mora utrošiti na izgradnju, a ne oročavati ih, kako je bilo uvriježeno u prethodnim mandatima. Projekti predloženi Programom gradnje za javne površine u 2015. ukupno iznose 3.520.000 kuna, a jedan od njih se odnosi i na, prema IDS-u, sporno uređenje trga kao početka realizacije stvaranja centra mjesta Ližnjana, pri tom očito ne razumjevši da se taj trg može financirati putem EU fondova.

„Ostale znatne stavke javnih površina su 450.000 kuna za izradu dokumentacije za igrališta po svim mjestima za koje nas je IDS također prozivao da ne planiramo raditi, oko 200.000 kuna za postavljanje znakova s imenima ulica i brojevima, reguliranje novog prometnog režima u naseljima Ližnjan – Munat, Šišan i Valtura“, naglasila je Cvek.

Važni projekti

Nadalje, Proračunom Općine Ližnjan predviđena je izrada projektne dokumentacije za šetnicu Ližnjanski lungomare 300.000 kuna, uređenje rampe za invalide na plaži Salbunić u Ližnjanu 150.000 kuna, postavljanje oglasnih i informativnih tabela po svim naseljima u ukupnoj sumi od 170.000 kuna. Kao posebno važno u 2015. godini, načelnica Općine je istaknula planiranu izgradnju vrtića u Ližnjanu u ukupnom iznosu od 7,5 milijuna kuna za što je moguće dobiti do 1.000.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova, odnosno 100% potrebnih financijskih sredstava.

Proračunom se planira i izrada projektne dokumentacije za vrtić u Valturi i Šišanu u vrijednosti od 200.000 kuna zajedno, dok je projekt prenamjene stare školske zgrade u Jadreškima u završnoj fazi te bi ga nakon vrtića u Ližnjanu prijavili na EU fondove.

Investicije u izgradnji nerazvrstanih cesta po svim naseljima iznose ukupno 9.590.000 kuna, te se nakon vladavine IDS-a po prvi puta planiraju projekti izgradnje cesta za Šišan, Valturu i  Jadreške, s naglaskom po zakonima, naglasila je Cvek.

Dakle, svi procesi su odrađeni sukladno Zakonima i regulativama Republike Hrvatske, istaknula je, a za sve investicije treba izraditi projektnu dokumentaciju, te ishodovati potrebne dozvole, što naravno iziskuje financijska sredstva, te je bez toga nemoguće izvršiti bilo koju investiciju ili se kandidirati na EU fondove.

Planira se i izgradnja javne rasvjete u Muntiću 200.000 kuna, u Valturi – stara jezgra i oko crkve 150.000 kuna, Šišan trg i oko crkve 150.000, te modernizacija postojeće rasvjete, a za sve navedeno tražiti će se pomoć od fondova. Za sva naselja planirana su daljnja uređenja groblja, dok se za groblje u Muntiću planira veći zahvat zbog problema oborinske odvodnje, a sve navedeno u vrijednosti od 450.000 kuna.

Demarin: IDS želi obmanuti javnost

Zamjenik načelnice Paolo Demarin nadovezuje se i kaže kako je očito da IDS želi potpuno obmanuti javnost na način da naglašavaju samo jednu stavku prijedloga programa gradnje infrastrukture kao problematičnu, a to je parkiralište, a unatoč tome što nikoga od njih nije interesirao sam projekt, su 2008. i 2009. godine dok je IDS bio na vlasti u Općini Ližnjan koja je tada bila u financijskim problemima izdvojena značajna financijska sredstva za kupnju zemljišta za parkiralište, a i sličan slučaj je i sa planiranom izgradnjom sportskog igrališta.

Postavlja se pitanje da li je bolje da Općina realizira izgradnju naselja kao što to rade sve druge jedinice lokalne samouprave, ili je bolje da vraćamo komunalni doprinos kako to sugerira IDS, kazao je Demarin.

Načelnica Cvek i zamjenik načelnice Demarin tiskovnu konferenciju su zaključili otvorenim pozivom svim vijećnicima da dođu sa svojim konstruktivnim prijedlozima za izradu novog prijedloga Proračuna do kraja godine. „Nedonošenje proračuna je najgora moguća varijanta za sve u Općini, jer će se u prelaznom periodu do raspisivanja i okončanja prijevremenih izbora, zaustaviti svi započeti projekti. To znači da će iduća 2015. godina biti izgubljena za planiranu izgradnju i kandidiranje pripremljenih projekata za financiranje iz EU i drugih dostupnih fondova“, naglasila je Cvek.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa