Župan Flego o 2014. godini: Kriza nam je dala jednu novu forcu

0
Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego

Istarski župan Valter Flego danas je održao tradicionalni prijem za novinare povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana. Tom se prigodom župan Flego osvrnuo na godinu na izmaku ocijenivši da je 2014. bila izazovna u mnogim pogledima, posebice u kontekstu hrvatskih prilika, ali se Istarska županija spremno i spretno suočila sa svim preprekama koje je putem naišla.

„Kad je Hrvatska početkom godine ušla u proceduru prekomjernog deficita, anticipirali smo njezine posljedice i proveli niz konkretnih mjera ušteda. Time je Istarska županija u 2014. godini uštedjela 11,5 milijuna kuna. I želim posebno naglasiti kako smo prvo krenuli od sebe racionalizacijom materijalnih rashoda i smanjenjem plaća zaposlenika za 11-15%“, naglasio je župan Flego dodajući kako je smanjenje troškova nadoknađeno većom učinkovitošću i transparentnošću, a uštede nisu ostvarene nauštrb kvalitete, opsega ili dostupnosti usluga koje županija pruža svojim građanima.

„Ekonomske neprilike, dakle, nismo koristili kao škužu, izgovor za nerad, već nam je kriza dala jednu novu forcu da zajedničkim trudom, radom i upornošću svakim danom dajemo sve od sebe za dobrobit Istre i svih njezinih građana“, kazao je župan pri tom nabrojivši najvažnije projekte poput izgradnje nove Opće bolnice u Puli, izgradnje ŽCGO Kaštijun, izgradnje četiri novih škola po modelu javno-privatnog partnerstva, nastavka plinofikacije Istre i ulaganja u cestogradnju.

Također, značajne su i 10 mjera pomoći istarskom gospodarstvu, državne potpore za poduzetnike u iznosu od 8,4 milijuna kuna, poticaji za mlijekomate, kao i ulaganja u turističku infrastrukturu, za što je dobiveno 8,1 milijuna kuna iz Fonda za razvoj turizma.

Po indeksu razvijenosti Istarska županija je među najrazvijenijim regijama u državi

„Po pitanju međunarodne suradnje, u 2014. godini značajno je bilo pristupanje Istre, prve u Hrvatskoj, asocijaciji Euroregija bez granica. Prilika je to da s ostalim regijama članicama još intenzivnije surađujemo na područjima obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, poljoprivrede, turizma i ruralnog razvoja“, istaknuo je istarski župan i nastavio:

„Sve navedeno rezultiralo je time da Istra po mnogočemu prednjači. Po indeksu razvijenosti Istarska županija je među najrazvijenijim regijama u državi, imamo drugi najviši BDP, a nezaposlenost je u Istri dvostruko manja od hrvatskog prosjeka. Također, Istarska županija ima najtransparentniji proračun u Hrvatskoj, a šest naših gradova ocijenjeno je kao najboljima za poslovanje. I upravo smo zbog toga, jasno i glasno rekli svoje mišljenje o preustroju zemlje i nekim scenarijima koji su predviđali ukidanje Istre. Istra kao samostalna regija je nama jedino prihvatljivo rješenje!“.

Župan Flego ujedno se osvrnuo i na Vladinu poreznu reformu koja predstavlja veliki udar na županijski Proračun jer biva zakinut za 20 milijuna kuna. Zbog gubitka značajnog djela prihoda, rekao je župan Flego, Županija će u budućem razdoblju morati redefinirati vlastitu ulogu, odnosno usluge koje pruža svojim građanima i način na koji djeluje.

Proračun za 2015. godinu je djelomično restriktivan, ali realan

No, Proračun za 2015. godinu, iako djelomično restriktivan, realan je i, ono najvažnije, stabilan te rađen u skladu sa stanjem u okruženju. Takav Proračun, kao i ranije, osigurat će odgovorno poslovanje županijske uprave, brzo i kvalitetno rješavanje zadataka, dostupnost informacija, te otvorenost i transparentnost rada.

„Stoga, u 2015. nećemo odustati od daljnjeg razvoja Istre, kao ni od realizacije prioritetnih projekata. Još ćemo se snažnije truditi oko vanjskih izvora financiranja te i dalje biti najuspješniji u njihovom privlačenju. Sustavan rad, novi projekti i nove investicije – to je jedina formula za poboljšanje ekonomske situacije u Istri. I mi na tome radimo“, zaključio je istarski župan Valter Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa