U Buzetu predstavljen projekt o unapređenju ruralne konkurentnosti

0
Meri Vivoda i Siniša Žulić
Meri Vivoda i Siniša Žulić

U Dvorani za sastanke Grada Buzeta predstavljen je projekt REN koji obuhvaća transnacionalne radionice i konferencije u svrhu povećanja znanja o praksama Europske unije o unaprjeđenju ruralne konkurentnosti te razmjena primjera dobre prakse na međunarodnoj razini. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić i koordinatorica projekta Meri Vivoda.

 „S obzirom da se već nekoliko godina pokušava kroz različite izvore financiranja realizirati brojne aktivnosti i projekte, s ponosom danas predstavljamo još jedan projekt, koji je naišao na pozitivnu ocjenu Europske komisije. Osim projekta REN, u siječnju sljedeće godine planira se početak realizacije još dva europska projekta te potpisivanje ugovora za početak jednog velikog projekta. Nadamo se da će se već početkom godine onaj dio najavljenog plana od 90 milijuna kuna realizirati“, rekao je gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Buzet jedan od osam partnera iz pet zemalja kojima je odobreno sufinanciranje projekta

Grad Buzet jedan je od ukupno 8 partnera iz 5 EU zemalja (Hrvatska, Italija, Švedska, Finska i Španjolska), kojima je odobreno sufinanciranje projekta u ukupnom iznosu od 150.000 EUR, od čega će Grad Buzet dobiti 19.900,00 EUR. Projekt je odobren u sklopu programa “Europe For Citizens”, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova.

Projektno partnerstvo nastalo je na temelju dosadašnje uspješne suradnje između Grada Buzeta i nekih od gradova partnera, dok je projektna ideja proizašla iz zajedničkih problema svih partnera iz ruralnih područja, koje prvenstveno karakterizira starenje stanovništva i migracija mladih ljudi, te nedovoljno znanje mladih poljoprivrednika o potencijalima i mogućnostima koje su im na raspolaganju, navela je Meri Vivoda.

Projekt će se baviti problemima i razvojnim politikama Europske unije

Vivoda je istaknula kako će se Projekt baviti problemima i razvojnim politikama Europske unije, poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanjem konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjenom novih Europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjenom know-how među partnerima,  a sve u kontekstu različitih zemalja koje su uključene u projekt. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača i farmera kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

Tijekom projekta predstavnici Grada Buzeta sudjelovat će na 10 internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera. Grad Buzet bit će domaćin 3. međunarodnog seminara u travnju 2015. godine, na kojem će ugostiti mnogobrojne lokalne i međunarodne sudionike iz svih 5 europskih zemalja, i pritom prezentirati dobre primjere korištenja poljoprivrednih proizvoda u funkciji turizma.

Očekivani rezultati projekta su povećana znanja o praksama u Europi o unapređenju ruralne konkurentnosti, nadogradnja znanja i vještina mladih poljoprivrednika i drugih ruralnih poduzetnika, povećane mogućnosti i poticaj mladima da budu društveno aktivni i uključeni u ruralni sektor, poboljšano i obogaćeno znanje lokalnih političara i državnih službenika te podizanje svijesti među građanima, istaknula je Vivoda.

Ukupan cilj ovog projekta je pronaći zajednička rješenja za potrebe i probleme koji su utvrđeni među partnerima u fazi identifikacije, kroz usporedbu praksi ruralnog razvoja što će omogućiti građanima da postanu aktivni sudionici projekta i nositelji inovacija te sudjeluju u lokalnoj zajednici kroz proces transnacionalne razmjene.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa