Obilježena 30. obljetnica postava zbirke sakralne umjetnosti u Vodnjanu

0
Vesna Jurić Rukavina, mons. Dražen Kutleša i Klaudio Vitasović
Vesna Jurić Rukavina, mons. Dražen Kutleša i Klaudio Vitasović

Na prigodnom skupu održanom 18. prosinca u dvorani Zajednice Talijana Vodnjan, okupio se velik broj uzvanika, gostiju, stručnjaka i ljubitelja sakralne umjetnosti. Naime, povodom obilježavanja 30 godina postojanja postava Zbirke sakralne umjetonosti u crkvi sv. Blaža Vodnjan, okruglim stolom pridana je velika važnost postojanju iznimne kolekcije sakralne umjetnosti u Vodnjanu. Ova jedinstvena i bogata zbirka svojom je važnošću i kompleksnošću prešla okvire hrvatskih granica.  

Vodnjanska zbirka dragocjen dio nacionalne kulturne baštine Hrvatske

Postav u Vodnjanu ima izuzetno značenje u afirmaciji hrvatske kulturne baštine i Republike Hrvatske općenito kroz predstavljanje dijelova zbirke u zemlji i inozemstvu. Zbirka sakralne umjetnosti po svom je opsegu i kompleksnosti sastava jedinstvena jer obuhvaća brojne relikvije, Sveta tijela, s jedinstvenom bibliotekom i rukopisima od kojih su neki ispisani glagoljicom. Zbirka sakralne umjetnosti predstavlja vrlo značajan doprinos sustavne kulturne animacije jedinstvenog sakralnog nasljeđa Istre. Vodnjanska zbirka je ujedno izvanredno dragocjen dio nacionalne kulturne baštine Hrvatske.

Moderatorica skupa Vesna Jurić Rukavina, novinarka i urednica HRT-a pozdravila je nazočne te najavila program. Uvodnim riječima obratio se gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović koji je naglasio veliki ponos i važnost postojanja Zbirke sakralne umjetnosti u Vodnjanu. "Na ovu Zbirku smo jako ponosni. 

Vodnjan je povijesni grad što dokazuju brojni nalazi i kulturna bogatstva koja se nalaze na našem području. Zbirka koju danas slavimo predstavlja veliki potencijal za razvoj Vodnjana. Dugi niz godina se ulaže u njenu valorizaciju, zaštitu, očuvanje i predstavljanje javnosti. Pred nama je još puno godina ulaganja kako bi se zbirka sakralne umjetnosti približila posjetiteljima Vodnjana, Istre, Hrvatske i puno šire. Ulaganja će se nastaviti u zajedničkoj suradnji Crkve i Grada.", naglasio je Vitasović kojem se je u pozdravnim riječima pridružio i Biskup porečko-pulski mons. Dražen Kutleša. Biskup je zahvalio svima na doprinosu u očuvanju i predstavljanju Zbirke te je najavio provođenje zajedničkih aktivnosti Biskupije, Župnog ureda sv. Blaža i Grada Vodnjana ka daljnjoj sve većoj afirmaciji Vodnjana kao sakralno-turističke destinacije.

Prof.dr.sc. Emilio Marin poseban gost skupa

Uslijedila su izlaganja mr.sc. Kristine Džin na temu "Okolnosti utemeljenja, otvaranja i predstavljanja Zbirke sakralne umjetnosti crkve sv. Blaža u Vodnjanu", a nastavio je sa svojim predstavljanjem na temu "Kairos sakralnog i vjerskog turizma u Istri i Hrvatskoj" mr.sc. Ilija Jakovljević. O trideset godina iskustva sa Zbirkom i Svetim tijelima te o planu za budućnost govorio je vlč. Marijan Jelenić.

Poseban gost skupa bio je prof.dr.sc. Emilio Marin, prorektor Hrvastkog katoličkog sveučilišta, član Papinskog povjerenstva za starokršćansku arheologiju koji je govorio na temu "Sakralna baština u afirmaciji  Republike Hrvatske". 

Prigodom ovog značajnog jubileja dodijeljena je postumno Povelja Vesni Girardi Jurkić, suosnivačici Zbirke i promicateljici sakralnih kulturnih vrijednosti Hrvatske. Povelja je uručena suprugu preminule Mirku Jurkiću.

"Obilježavanje tridesetogodišnjeg jubileja predstavlja također važan doprinos budućem razvoju i predstavljanju ukupne vrijednosti naše sakralne baštine u Europi ali i šire, kroz razne projekte koje smo pokrenuli", naglasio je gradonačelnik Vodnjana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa