Pet tinejdžerica tukle vršnjakinju, ostali gledali i snimali mobitelima

0
Mjesto gdje su djevojke tukle svoju vršnjakinju
Mjesto gdje su djevojke tukle svoju vršnjakinju

Pet maloljetnica pretukle su 19. prosinca u krugu Srednje škole Mate Blažina u Labinu svoju vršnjakinju. Žrtva je 15-godišnja tinejdžerica iz Nedešćine, učenica prvog razreda ekonomskog smjera, a pretukle su je dvije vršnjakinje iz njezinog razreda, jedna učenica I. razreda ugostiteljskog smjera i dvije učenice II. razreda. Inicijatorica nasilja navodno je iz Raše, dvije su iz Vineža, jedna iz Potpićna i jedna iz Labina.

Pet nasilnica žrtvu su „uzele na zub“ nakon što je dečko ostavio jednu od njih i počeo hodati s djevojkom iz Nedešćine. Zbog toga su je ona i njezine četiri prijateljice verbalno napale 19. prosinca za vrijeme velikog školskog odmora. Pratile su je iz škole, vrijeđale čitavo vrijeme i onda fizički nasrnule na nju ispred Kooperative na Trgu labinskih rudara. Srećom, tada se u sukob umiješao mladić zbog kojeg su se i posvađale i nasilne djevojke razdvojio od svoje nove simpatije.

Djevojka se nakon toga vratila na nastavu i pomislila da se njezina suparnica napokon smirila. No, tada je došao šesti sat, kada po rasporedu imaju predmet Poslovne komunikacije, koji zbog samo 12 računala u učinioci učenici iz I.D razreda slušaju odvojeno - pola ih bude na satu, a druga polovica je slobodna.

Udarale je rukama, nogama i štapovima

Djevojka iz Nedešćine je toga dana bila slobodna i čim je izašla iz škole njene vršnjakinje su je opet napale, a budući je njezin novi dečko bio na nastavi, nasilnice su je zgrabile i na silu odvele iza sportske dvorane gdje su je počele udarati rukama, nogama i štapovima. No, najsramotnije u čitavom slučaju je da su na mjesto događaja došli i drugi učenici, prema nekim verzijama njih čak 30-ak, koji su čitav slučaj mirno promatrali, a neki čak snimali mobitelima. Iako je fizičko maltretiranje 15-godišnjakinje trajalo barem sat vremena nitko od drugih učenika nije osjetio potrebu pozvati ravnatelja ili razrednicu.

Osim psihičkog šoka djevojka je, prema nama dostupnim nalazima, zadobila ozlijede čela i nosa, a zbog povraćanja i teške glavobolje morala je ići na dodatni pregled u KBC Rijeka. Liječnici su zabilježili da je bila prestrašena, uplakana i tahikardna (puls 120 min). Četiri dana nakon incidenta napravila je i specijalistički pregled na psihijatriji Opće bolnice Pula.

S obzirom da su nakon spornog događaja nastupili zimski praznici, djevojka se više nije suočila sa svojim mučiteljicama, no pitanje je što će biti kada opet počne nastava. Od njezinih prijatelja doznajemo da više ne želi ići u Labin u školu te da razmišlja o preseljenju u neku drugu srednju školu, u Pulu ili Rijeku. Međutim, majka joj je nezaposlena i upitno je može li si priuštiti školovanje u drugom gradu.

Njezini prijatelji su nam rekli da su se napadačice poslije na svojim FB profilima hvalile kako su prošle samo s opomenama, što znači da je njezino maltretiranje nastavljeno i na internetu.

Ravnatelj Čedomir Ružić: U slučajevima dječjeg nasilja nismo nemoćni i ne stojimo skrštenih ruku

„Srednja škola Mate Blažine osuđuje svaki oblik nasilničkog ponašanja među mladima, pogotovo među svojim učenicima“, rekao nam je ravnatelj labinske Srednje škole prof. Čedomir Ružić nakon incidenta.

Ružić je rekao da Srednja škola Mate Blažine u zaštiti sigurnosti i zdravlja učenika djeluje momentalno, poduzimajući mjere u skladu sa propisanim protokolima „Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih stanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika“ i „Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima“. 

On ističe da svoju kompetentnost njihova škola temelji na Statutu i Pravilniku o kućnom redu te na Školskom razvojnom planu i programu prevencije rizičnih ponašanja učenika, kao i na brojnim projektima, radionicama i savjetovalištima kojima potiče aktivno uključivanje učenika u provođenje ljudskih prava, građanskog odgoja u prevenciji društveno neprihvaćenih oblika ponašanja.

Mobilna aplikacija protiv nasilja

„Na tome su nam mnogi roditelji i učenici dosad bili zahvalni a ostale škole i nadležni nas smatrali primjerom dobre prakse. Navest ću samo mobilnu aplikaciju koju može svaki učenik i roditelj jednostavno instalirati na svoj uređaj kako bi ih educirala o načinu reagiranja i traženja pomoći, jedinstveni primjer u Hrvatskoj, a rezultat je dugogodišnje suradnje Grada Labina i norveškog grada Sandnesa na polju smanjenja kriminaliteta i prevencije ovisnosti među mladima što redovito provode stručni timovi Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Labina“, kazao je Ružić i nastavio:

„Svjesni smo da treba još mnogi toga učiniti na edukaciji nastavnika, učenika i roditelja a to je prioritet u našem Školskom preventivnom programu i to imamo namjeru intenzivirati. No, u ovakvim slučajevima nismo nemoćni i ne stojimo skrštenih ruku, naprotiv, činimo sve da do ponavljanja djela kod nasilnika ne dođe, a da se učenica koja je pretrpjela nasilje može osnažena vratiti među svoje vršnjake uza svu potrebnu psihološku podršku koju će joj pružiti škola.

Službeno izvješće Srednje škole Mate Blažine

Radi objektivnog izvještavanja javnosti o ovom slučaju ravnatelj Čedomir Ružić je javnosti priložio izvadak iz detaljnog službenog izvješća podnesenog Policijskog postaji Labin u subotu 27. prosinca, u kojoj se nalaze prikupljeni iskazi sudionika u događaju, o tome kako je škola reagirala, što se  poduzelo i koji su planovi.

 „Ravnatelj dana 19.12.2014. od predmetnog nastavnika saznaje o slučaju nakon što se incident dogodio (zbio se istog dana u nekoliko navrata: kod gradske tržnice i iza školske dvorane). Od prisutnih učenika dobiva prve informacije o događaju (kao razlog navodi se svađa oko istog dečka). Dotad nasilje grupe učenica (njih petoro) nad žrtvom nije bio prijavljivano, usprkos većeg broja svjedoka, što posebno zabrinjava. Žrtvu nasilja ravnatelj je doveo u svoj ured kako bi joj pružili pomoć, pozvao je razrednicu te su telefonom nazvani njezini roditelji da dođu u školu kako bi joj se kod liječnika pružila medicinska pomoć i utvrdile ozlijede. Ravnatelj je naložio razrednicima učenica koje su sudjelovale u tučnjavi da odmah obavijeste njihove roditelje o tome što se dogodilo i da ih pozovu na  razgovor s ravnateljem i stručnom službom u ponedjeljak 21.12.2014.

U ponedjeljak 21.12.2014. ravnatelj je sa stručnom službom obavio razgovor najprije sa roditeljima ozlijeđene učenice kako bi saznali o njezinom zdravstvenom i psihičkom stanju. Njezinim roditeljima pružena je savjetodavna pomoć i informacije s ciljem pružanja potpore i osnaživanja učenice za  prevladavanje traumatskog iskustva kao što će se činiti i sa njihovom kćerkom po povratku u školu u drugom polugodištu.

Obavljeni razgovori s roditeljima svih učenica

Istog dana obavili su razgovor s roditeljima učenica koje su počinile fizički napad, saslušani su njihovi iskazi kako bi se utvrdio tijek incidenta, motivi i posljedice, pošto su isto učinili službenici PP Labin. Ukazano im je na neprihvatljivost i štetnost takvog ponašanja te su savjetovani s ciljem pružanja pomoći oko promjene takvog ponašanja njihove djece.

U utorak, 22.12 2014. ravnatelj, pedagoginja i psihologinja obavili su razgovore sa učenicama koje su počinile nasilje. Saslušane su i ukazano im je na neprihvatljivost i štetnost takvog ponašanja, te su poticani na promjenu takvog ponašanja, te traženja djelotvornijih i konstruktivnijih rješenja u rješavanju problema u međusobnoj komunikaciji. Učenice su izrazile žaljenje za ono što se desilo svjesne odgovornosti i posljedica koje će zbog toga snositi.

U skladu sa Statutom Škole prvih dana drugog polugodišta Razredna će vijeća  provesti postupak izricanja odgovarajućih odgojnih mjera učenicama u svrhu sankcioniranja i sprečavanja takvih neprihvatljivih oblika ponašanja. PP Labin obavijestit će dodat Školu o rezultatima postupka kojeg su pokrenuli“, stoji u službenom izvješću škole o ovom slučaju.

Ravnatelj poručuje da je spreman zajedno sa svojom stručnom službom i djelatnicima Škole suočiti se sa nastalom situacijom i da će uspješno kao i dosad riješiti ovaj problem u suradnji s roditeljima i razrednicima učenika uključenih u incident, školskim vijećima, policijom, zdravstvenim institucijama, prosvjetnim tijelima i lokalnom zajednicom te školu ponovno učiniti sigurnim mjestom kakvim zaslužuje. „Ozlijeđenoj učenici želimo uspješan oporavak i brzi povratak u školu“, rekao je na kraju prof. Čedomir Ružić, ravnatelj Srednje škole Mate Blažine. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa