Grad Labin će i ove godine davati poticaje za nove tvrtke, osposobljavanje i nabavu opreme

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U dvije posljednje godine Grad Labin je kroz bespovratna sredstva poduzetnicima sa svog područja dodijelio 533.207,00 kuna. U poduzećima ili obrtima kojima su potpore odobrene zaposleno je 250 radnika od čega je 43 novozaposlenih u okviru 30 odobrenih potpora za početnike.

U 2014. godini mjere potpore imale su za cilj smanjenje nezaposlenosti u vidu bespovratnih sredstava za početnike (novoosnovana poduzeća i obrti) te za novozaposlene osobe s područja Grada i to za početnike najviše do 10.000,00 kuna, odnosno za poduzetnike i obrtnike 850,00 kuna mjesečno za najviše 12 mjeseci i do tri novozaposlene osobe (izuzev djelatnosti trgovine i djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane).

Nažalost, potonja mjera poradi vremenskog vezivanja i isključivosti mjera potpora po drugim osnovama nije polučila očekivani rezultat.

U 2015. novih 400.000 kuna za potpore početnicima, subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika te subvencije za troškove nabave opreme i inventara

Kako saznajemo od zamjenika gradonačelnika Zorana Rajkovića u 2015. godini sukladno Programu jačanja gospodarstva Grada Labina, nepovratna sredstva u vidu potpora i subvencija dodijeljivat će se kroz tri mjere:

Do 7.000 kn za početnike

1. Potpora za početnike registrirane nakon 30.6.2014. i sa najmanje jednom (samo)zaposlenom osobom do 7.000 kn (bez PDV-a) – za troškove nastale u fazi pokretanja gospodarske aktivnosti, odnosno za:  nabavu opreme, alata, inventara i zaštitnih sredstava, uređenje poslovnog prostora, troškova nastale prilikom izrade planova i studija (poslovni plan, marketing plan, investicijska studija, studija utjecaja na okoliš i slično), ishođenje dokumentacije potrebne za odobravanje poticajnih kredita za poslovanje i drugih poticajnih sredstava (troškovi javnog bilježnika, troškovi procjene vrijednosti nekretnina, troškovi sudskih vještaka, troškovi projektno-tehnološke dokumentacije te ishođenja raznih dozvola), potrebnu izobrazbu uz osnovnu djelatnost, informatičko obrazovanje, te izradu mrežne stranice i vizualnog identiteta. Porez na dodanu vrijednost (PDV) te sve zakonom regulirane pristojbe nisu prihvatljiv trošak.

Do 2.500 kn za stručno osposobljavanje

2. Subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika poticaj je poduzetnicima na usavršavanje zaposlenika radi postizanja konkurentne prednosti i zadržavanje stručne osposobljenosti zaposlenika. Odnosi se na stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika potrebnih za obavljanje osnovne djelatnosti poduzetnika ili na stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika koje su zakonom propisane. Subvencije će se dodjeljivat za troškove formalnog oblika obrazovanja te stručnog osposobljavanja za rad u visini od 50% troškova (bez PDV-a), a najviše 2.500,00 kuna po poduzetniku

Do 5.000 kuna za nabavu opreme

3. Subvencije za troškove nabave opreme i inventara u visini od 50% troškova (bez PDV-a), a najviše 5.000,00 kuna po poduzetniku.

Uvjeti, kriteriji i potrebna dokumentacija za ostvarivanje prava na potpore bit će objavljeni u Javnom pozivu poduzetnicima za dodjelu potpora i subvencija za razvoj poduzetništva Grada Labina u 2015.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa