Jakovčić pozvao Renzija da nastavi podupirati suradnju među zemljama Jadransko-jonske regije

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu pozvao je talijanskog premijera Renzija da nastavi podupirati suradnju među zemljama Jadransko-jonske regije i pripremu konkretnih razvojnih projekata na području te europske regije.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju službeno je pokrenuta tijekom proteklog talijanskog predsjedanja Europskom unijom.

Jakovčić, koji je glavni izvjestitelj EP-a za Strategiju EU za jadransku i jonsku regiju, najavio je da će njegov Izvještaj sadržavati konkretne projekte te da će taj dokument biti dovršen do jeseni ove godine.

“Četiri zemlje članice (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija) i četiri zemlje koje još nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija) imaju velika očekivanja od konkretne provedbe strategije za suradnju i razvoj Jadransko-jonske regije. Snažna potpora Italije i ostalih članica EU preduvjet je da ta Strategija saživi.

Izvještaj koji pripremam sadržavat će konkretne razvojne projekte oko čega je unutar EP-a postignut konsenzus.                

S predstavnicima svih stranačkih skupina u EP dogovorio sam i da Izvještaj o strategiji za jadransku i jonsku regiju bude dovršen sredinom ove godine kako bi mogao biti prihvaćen na plenarnoj sjednici EP-a u listopadu“, rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik u europskom parlamentu (ALDE-IDS).

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju otvara novu perspektivu za razvoj i suradnju četiri zemlje članice i za zemlje koje još nisu članice EU. Tom strategijom Europska unija se opredijelila za aktivno poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja, bolje prometne povezanosti i veće socijalne kohezije u zemljama iz te makroregije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa