Jakovčić: Hrvatska može biti model suživota katoličanstva i islama

0
Islamski centar u Rijeci
Islamski centar u Rijeci

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o jedinstvu i solidarnosti koje je Europa pokazala nakon napada u Parizu naglasio je dobra iskustva suživota katoličanstva i islama u Hrvatskoj.

“Pariška tragedija potresla je Europu. No ta tragedija je i ujedinila Europu. Svi smo bili solidarni s francuskim narodom. Europa je pokazala jedinstvo. Dobro je što su europski čelnici bili zajedno i držali se za ruke u Parizu. I to je dokaz europske solidarnosti i zajedništva.

Želim naglasiti da su mnogobrojni čelnici islama, mnogobrojni muslimani bili solidarni s nama u Europi i da dijele naše vrijednosti. Ta činjenica, o kojoj se ovdje u Parlamentu nije dovoljno govorilo, je vrlo važna.

Muftija zagrebački (dr. Aziz ef. Hasanović) osudio je taj zločin. Ali ponudio je još nešto. Ponudio je model suživota katoličanstva i islama kakav funkcionira u Hrvatskoj, koja je poznata katolička zemlja. Islam i katoličanstvo dobro funkcioniraju u Hrvatskoj. Možda, eto, imamo dobra iskustva takvog suživota u Europi”, kazao je Ivan Jakovčić, zastupnik u europskom parlamentu (ALDE-IDS)

U raspravi na plenarnoj sjednici zastupnici su naglasili kako je napad u Parizu pokazao ranjivost otvorenih, demokratskih društava. Borba protiv terorizma zajednički je izazov svih zemalja članica u kojoj Unija mora biti jedinstvena, solidarna i odlučna, rečeno je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa