Jakovčić: Vino je europska baština poput kulture i jezične raznolikosti

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić izabran je za potpredsjednika Interparlamentarne grupe za vino i kvalitetnu hranu. To tijelo EP-a bavit će se zaštitom zemljopisnog podrijetla vinskih sorti i prehrambenih proizvoda. Jakovčić je najavio da će se zauzimati da vino dobije status europske baštine što će Europi donijeti ekonomsku korist.

„Predložio sam jasnu europsku politiku kada je riječ o vinu. Želi li Europa biti konkurentna na svjetskom tržištu mora proizvoditi najkvalitetnija vina.Vrhunska svjetska vina nastala su u Europi i Europa mora igrati „na kartu“ vrhunske kvalitete. Kroz rad u Interparlamentarnoj grupi zauzimat ću se i za promjenu europske politike prema vinu. Moramo vinu dati status europske baštine jer vino to nedvojbeno i jest. Jednako kao što to nastojim učiniti s tartufima i maslinovim uljem i vino treba postati  dio europske baštine poput povijesno-kulturnih spomenika i  jezične raznolikosti.

Stoga trebamo promijeniti pristup prema vinarstvu i vinogradarstvu i uvjeren sam da će time postići da Europa ima veće ekonomske koristi od proizvodnje vina nego što ima danas“, kazao je Ivan Jakovčić nakon što je izabran.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa