Buzet: Nastavak promocije starogradske jezgre u sklopu projekta Revitas II

0
Projekt Revitas II se temelji na nastavku i nadogradnji aktivnosti projekta Revitas i
Projekt Revitas II se temelji na nastavku i nadogradnji aktivnosti projekta Revitas i

U Gradskoj vijećnici u Narodnom domu u Buzetu, 16. siječnja potpisan je Sporazum o partnerstvu za projekt Revitas II. Projekt se temelji na nastavku i nadogradnji aktivnosti projekta Revitas i u tom smislu nadovezuje se na stare aktivnosti i pokazuje nastavak, no vrlo bitno je da pokazuje i inovativnost.

Prekogranični opći ciljevi projekta Revitas II jesu zaustaviti degradaciju zaleđa Istre uz zaštitu kulturne baštine i promociju integriranih razvojnih i turističkih proizvoda; oblikovanje prekogranične turističke destinacije; te promocija održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu.

Rezultati koji se žele postići projektom Revitas II:
- Implementacija i nadogradnja modela revitalizacije zaleđa, koji je bio razrađen u okviru projekta Revitas.
- Potenciranje prekograničnih kulturnih razmjena i događaja sa namjenom povećanja nivoa svijesti stanovnika Istre i ostale zainteresirane javnosti o kulturnim i razvojnim potencijalima istarskog zaleđa.
- Ojačati i nastaviti s razvojem uspostavljene zajedničke prekogranične turističke destinacije Istra.
- Stimulacija i inovativni pristup ka upotrebi informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT) što će omogućiti razvoj zaleđa i animaciju turista na multimedijalan način.
- Osigurati planske uvjete za buduću revitalizaciju područja.

Projekt će omogućiti protok turista iz urbanih područja u zaleđe, oživit će razvoj prekogranične destinacije i uz to omogućiti preko najmodernije informacijske tehnologije jednostavan protok informacija o lokalnim specifičnostima unutar cjelokupne destinacije Istra. Sa integriranom turističkom ponudom će se produžiti turistička sezona, a to će se odraziti na prekograničnoj gospodarskoj djelatnosti, u kojoj je turizam vrlo bitan dio.

Partneri: Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran, Istarska županija, Grad Vodnjan, Grad Buzet, TZIŽ Sveukupan iznos projekta: 843.058,50 EUR, sufinanciranje 15% Financije po partnerima: Mestna občina Koper 204.446,66; Občina Izola 49.300; Občina Piran 72.500; Istarska županija 167.270,85; Grad Vodnjan 110.000; Grad Buzet 128.041; TZIŽ 112.500.

Aktivnosti projekta Revitas II:

- vođenje i praćenje projekta te evaluacija i izvještavanje
- Izrada Mobilne aplikacije Istra Culture na sedam jezika
- Otvaranje iskustvenih centara kao nadogradnja mreže info centara Revitas projekta: Kuća fresaka u Draguću, Novi multimedijalni turistički centar u Buzetu, Iskustveni informacijski centar u Vodnjanu; Informativno degustacijski centar u Smokvicama; Uređeni prostori za promociju autohtonih obrta izrade češljeva i pekare u Buzetu, Izgradnja autohtone istarske kažete u Općini Izola
- Uređenje pješačke staze u zaleđu Pirana
- Označavanje pješačke staze u zaleđu Kopra
- Otvaranje dvije infotočke u Rovinju i Puli te vanjske infotočke na putničkom terminalu u starogradskoj jezgri Kopra
- Održavanje trodnevne radionice o Freskoslikarstvu za osnovnoškolce, srednješkolce i starije osobe, organiziranje međunarodne likovne kolinije i znanstvenog skupa na temu zidnog slikarstva
- Organiziranje jednodnevne radionice na temu Oživljavanja autohtonih obrta, seminara o nematerijalnoj kulturnoj baštini, te sajma starih obrta
- Organiziranje niza radionica na temu suhozidne gradnje, upotrebi kamena u tradicionalnoj proizvodnji vapna te Kamena u prostoru (Topolovec, Vodnjan, Izola).
- Izrada Internet stranice projekta kao nadogradnja www.revitas.org stranice, digitalizacija tiskanih materijala: 6 brošura (4 iz projekta Heart of Istra i 2 iz projekta Revitas), te fotomonografije Istarskih fresaka i fotomonografije Istre Renca Kosinožića, izrada promotivnih materijala i ponovni tisak materijala Revitas projekta, izrada fotomonografije Istre Renca Kosinožića Promocija autohtonih obrta kroz multimedijalne aplikacije i promotivne materijale Aplikativno oblikovanje istarskog suvenira s motivima istarskih freski.

Revitalizacija istarskog zaleđa

Aktivnosti Istarske županije odnose se na implementaciju modela revitalizacije zaleđa kroz daljnji razvoj mreže posjetiteljskih centara, odnosno opremanje i otvaranje Centra za freske u Draguću.

Centar za freske sadržavat će info-centar, galerijski prostor, konferencijsku dvoranu te arts&residence prostor za restauratore. U okviru prekogranične kulturne razmjene i događanja organizirat će se radionice o freskama namijenjene različitim dobnim skupinama. Projekt uključuje i daljnji razvoj promotivnih materijala što se odnosi na pripremu fotomonografije Istre Renca Kosinožića uz reprint materijala nastalih u okviru projekta Revitas, te dizajn istarskih suvenira uz pilot akciju izrade i aplikacije designa suvenira s motivima istarskih freski.

Gradska općina Kopar bit će zadužena za vođenje i koordiniranje prekograničnog projekta te za izvedbu financijskog i sadržajnog nadzora i evaluacije projekta. U sklopu aktivnosti projekta Gradska općina Koper otkupit će i obnoviti dio Bržanovog domaćinstva u Smokvicama u kojem će se nalaziti infomacijsko-degustacijski centar s tradicionalnom otvorenom peći muzejske vrijednosti.

Bit će odgovorna za izvedbu niza radionica suhozidne gradnje koje će se održavati u Topolvcu i Gradu Vodnjanu. Rezultat radionice bit će i izrada 10 m suhozidnog zida u Topolovcu. U želji po dodatnoj atraktivnoj animaciji turista u zaleđu Istre, općina će označiti 1000m dugačku pješačku stazu te će postaviti vanjsku infotočku na putničkom terminalu u Kopru koja će usmjeravati turiste u unutrašnjost Istre.

Aktivnosti Grada Buzeta

Grad Buzet razvit će nove integrirane turističke proizvode te nastaviti s promocijom starogradske jezgre, tradicionalne arhitekture, autohtonih obrta i običaja, te o istima educirati nositelje razvoja turističkog područja. Dvije već postojeće muzejske radionice uredit će se u prostor za promociju autohtonih obrta, izrade češljeva i pekarstvo.

Osim toga uredit će se novi multimedijalni turističko kulturni iskustveni centar koji će povezivati nematerijalnu i materijalnu kulturu kroz multimedijske sadržaje povezane s točkama očuvanja tradicionalnih obrta u starogradskoj jezgri. Pristup promociji baštine podići će se na višu razinu atraktivnosti izradom multimedijske aplikacije, DVD-a, brošure i dvodimenzionalnih QR kodove za muzejske radionice koje su predmet uređenja.

Mobilna aplikacija Istra culture

Turistička zajednica Istarske županije u okviru projekta Revitas II izradit će mobilnu aplikaciju Istra culture - kompletan vodič u mom džepu! Aplikacija će biti dostupna na 7 jezika, te uz bazične informacije, npr. najvažnije telefonske brojeve TZ-ova, pregled i informacije o lokalitetima, imat će i audio vodič na svakom od jezika, koji bi se automatski (ili po zahtjevu) pokrenuo čim se posjetitelj približi određenom lokalitetu.

Projektne aktivnosti uključuju i izradu internetske stranice www.istra-culture.hr, te video igrice na temu fresaka koja će biti dostupna na samoj stranici. U okviru daljnjeg razvoja mreže posjetiteljskih centara otvorit će se info kiosci za obalne destinacije Rovinj i Pulu. Izradit će se također promotivni materijali, novi deplijan, plakati, knjiške oznake i razglednice; a tiskani materijali prebaciti u digitalni oblik i postaviti na App store i Android market.

Grad Vodnjan će otvoriti iskustveni info centar koji će između ostalog biti namjenjen promociji tradicionalne arhitekture od antike do danas i revitalizaciji tradicionalnog obrta te poticanju lokalnog turizma i gospodarstva. Stoga će za širu javnost organizirati edukativnu radionicu na temu Uporaba kamena u tradicionalnoj proizvodnji vapna koji se u graditeljstvu upotrebljava već više od 2.000 godina. Infocentar će se pridružiti mreži već postojećih infocentara te će voditelj centra moći upotrijebiti već stečeno znanje ostalih voditelja infocentara osposobljenih kroz edukacije projekta Revitas I.

Općina Piran će biti zadužena za uređenje tematskih putova po unutrašnjosti Istre u svrhu usmjeravanja posjetitelja u unutrašnjosti Istre prezentirajući zaleđe Istre, njegove kulturne znamenitosti, predaje, proizvode i urode, običaje, događaje kroz prostore novog info centra. Na slovenskoj će strani organizirati sajam autohtonih obrta Istre te sudjelovati s gradom Buzetom pri organizaciji sličnog sajma na hrvatskoj strani te izraditi pripadajući promotivni materijal. Ujedno će biti zadužena za organizaciju radionica Kamen u prostoru.

Općina Izola će u biti zadužena za izgradnju autohtone istarske Kažete uz suhozid od 50 metara s kojom će pridonijeti očuvanju tradicionalnih arhitekturnih elemenata ruralnog prostora Istre te za kupovinu 2 autohtona istarska magarca s kojom će pridonijeti očuvanju autohtonih pasmina magaraca istarskog područja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa