Izjednačena cijena prijevoza za sve učenike s područja Pule

0
S konferencije za tisak
S konferencije za tisak

Izmjenom Odluke o sufinanciranju troškova javnog prijevoza učenika osnovnih škola Grada Pule, omogućena je 30% niža cijena učeničkog pokaza te umjesto 140,00 kn po novoj odluci iznosi 98,00 kuna. Osim toga, novom Odlukom omogućava se prijevoz svim učenicima s prebivalištem na području Grada Pule bez obzira na dosadašnje kilometre i ograničenja udaljenosti škola i kuće. Novine u odluci predstavljene su na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci istaknula kako je do sad besplatna prijevozna karta iznad državnog standarda, odnosno zakonske obveze bila isključivo dobra volja Grada Pule koji nema zakonsku obvezu financirati učenike kojima se škola nalazi manje od tri kilometara udaljena od mjesta prebivališta za niže razrede, odnosno pet za više razrede osnovne škole. „Do sada je Grad financirao karte učenicima iznad predviđenog standarda jer smo za to naprosto imali novčanih mogućnosti, a izmjenom Zakona o porezu na dohodak prisiljeni smo poduzeti određene korake kako bi i dalje imali stabilan proračun. Da je Grad Pula prepoznao potrebu financiranja prijevoza učenika i izvan zakonom definiranih okvira govori i činjenica da smo mi možda i jedini Grad u RH koji je nekoliko godina imao takvu Odluku.

"Novom odlukom izlazimo u susret roditeljima i s cijenom od 98,00 kn koja je izjednačena sa srednjoškolskim prijevozom, učenici će svoj pokaz moći koristiti za odlazak u školu, za popodnevne vannastavne aktivnosti, slobodno vrijeme i slično“, kazala je Puh Belci. „U našim osnovnim školama ima 4.638 učenika, besplatan prijevoz temeljem zakona ima u ovoj školskoj godini 412 učenika, što znači da će 4.226 moći koristiti subvencionirani prijevoz u iznosu od 98,00 kn mjesečno, svih 10 mjeseci školske godine, što dodatno potiče učenike u aktivnije osmišljavanje slobodnog vanškolskog vremena.“ Inače, proračunska i kalendarska godina se ne poklapaju, stoga ranije i prije donošenja odluke o usvajanju Proračuna Grada Pule za 2015. godinu nije bilo moguće donijeti ovu odluku.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar napomenuo je kako se prijevoz učenika plaća 10 mjeseci u godini, odnosno za vrijeme trajanja nastave. „Dodatna pogodnost je da će od idućeg tjedna, osim na šalteru Pulapormeta, biti u funkciji produljenje mjesečnih karata i na nekoliko prodajnih mjesta diljem grada. Takvu će pogodnost moći koristiti učenici osnovnih, srednjih škola i studenti sa prebivalištem u Gradu Puli, a učenici osnovnih škola prvi će put morati doći na autobusni kolodvor kako bi se postojeće karte koje imaju preprogramirale nakon čega će mjesečne karte moći produžavati i na kioscima“, kazao je Škatar.

„Ovom odlukom o prijevozu obuhvatit će više učenika nego do sad, pa će u narednom tjednu biti potrebno da roditelji pribave potvrdu od škole kako im dijete ide u školu i na temelju toga će dobiti mjesečnu kartu“, istaknula je pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. Predstavnica ravnatelja osnovnih škola Alma Tomljanović pozdravila je donošenje ove nove odluke kojom će učenici neovisno o udaljenosti od škole imati povoljniju mjesečnu kartu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa