Ferić: Zaslugom Miletića Puležani neće osjetiti smanjenje poreza na dohodak

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 16. siječnja predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić govorio je o objavljenom Proračunu u malom za 2015. godinu Grada Pule, te o reformama Vlade RH koje će imati pozitivne učinke na građane i poduzetnike.

Prema objavljenom "Proračunu u malom" navodi se, kaže Ferić, da Grad Pula "ulaže u budućnost najmlađih", te si pritom postavlja pitanje odnosi li se isto na ulaganje u budućnost najmlađih podizanjem cijene vrtića, ukidanjem subvencije prijevoza za učenike, ili je ulaganje kada se pulskim učenicima ne osigura novac za kupovinu školskih udžbenika.

Zatim, pita se Ferić: „Da li je unapređenje života Puležana i Puležanki, koje se navodi u Proračunu u malom, povećanje prireza građanima od strane pulskog gradonačelnika?“, te konstatira kako je žalosno što je Grad Pula od preko 500 jedinica lokalne samouprave među onih 26 jedinica lokalne samouprave koje su podigle prirez, opravdavajući se reformom Vlade RH, a sve nauštrb građana. „Zaslugom gradonačelnika Miletića, odnosno njegovim povećanjem prireza na 12,5% građani Pule pozitivne učinke Vladine reforme, odnosno smanjenje poreza na dohodak neće ni osjetiti“, kaže Ferić.

Ukidanje sufinanciranja prijevoza učenika

Nastavno, govoreći o Proračunu u malom, Ferić se osvrnuo i na novu Odluku o socijalnoj skrbi kojom se kaže reduciralo mnogo toga potrebnog građanima koji su ugroženi, a u isto se vrijeme gradska vlast hvali da daje potpore socijalno ugroženim građanima.

Pritom, kaže Ferić, posebno je zabrinjavajuća Odluka o ukidanju sufinanciranja prijevoza učenika, koja je samo još jedna u nizu štetnih za pulske roditelje, jer se želi uštedjeti preko leđa djece za koju je bilo potrebno 716 tisuća kuna što je svega 0,2 posto gradskog proračuna. Usto, gorivo je pojeftinilo za 20 posto u godinu dana, i još će pojeftiniti, pa ga zanima kaže, hoće li se to reflektirati na cijenu autobusnih karata.

Ferić naglašava kako pulski SDP traži odgovore od Gradonačelnika koji odluke i potpisuje, a ne od njegovih zamjenika koji moraju braniti njegove Odluke, te očekuje da se Gradonačelnik ispriča roditeljima djece koja su bila primorana izaći iz školskog autobusa dok su se vozila na putu kući, te se Ferić pita: "Kamo gre kurijera koju vozi Miletić?".

Vezano za ulaganja Vlade u Pulu i Istru, Ferić je istaknuo da kreće opremanje Studentskog doma i menze, za što ističe, država izdvaja 37,5 milijuna kuna, a Grad 2,5 milijuna kuna. Također, idući tjedan, naglašava Ferić, kreće dugoočekivana gradnja nove pulske bolnice, za što je država osigurala 352 milijun kuna.

Govoreći o reformama Vlade RH, ističe Ferić, novi sustav obračuna PDV-a omogućit će malim i srednjim poduzetnicima čija vrijednost isporuka nije veća od 3 milijuna kuna plaćanje PDV-a po naplati računa, što će im, smatra Ferić, uvelike olakšati poslovanje odnosno omogućiti bolju likvidnost i mogućnost podmirenja obveza.

O Vladinim mjerama za zapošljavanje mladih

U mandatu ove Vlade Mjere za olakšavanje zapošljavanja mladih i nezaposlenih također su, ističe Ferić, velik korak ka poboljšanju životnog standarda građana, no zasigurno najnovijom mjerom – otpisom duga najugroženijem stanovništvu, ova Vlada je pokazala visoku razinu socijalne osjetljivosti prema svojim građanima.

Prema podacima FINA-e, radi se o 70.000 najugroženijih građana, ova Vladina mjera će im barem donekle omogućiti nastavak normalnog života. U ovu jednokratnu mjeru Vlade koja je na snazi do 30. lipnja 2015. godine uključile su se banke, državna poduzeća i  neki teleoperateri.

Za sada su se, na poziv Vlade, uključila i četiri najveća grada, Zagreb, Split, Osijek i Rijeka, te pozivam i  gradonačelnika Miletića i ostale istarske gradove da se priključe sporazumu za otpis dugova, pogotovo prema jedinicama lokalne samouprave i komunalnim poduzećima čime bi se omogućilo rasterećenje ugroženih građana, zaključio je Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa