Miletić i Radin za dodatno pravo glasa svim pripadnicima nacionalnih manjina

0
Boris Miletić i Furio Radin
Boris Miletić i Furio Radin

Predsjednik IDS-a Boris Miletić sastao se 26. siječnja u Zagrebu s nezavisnim zastupnikom za talijansku nacionalnu manjinu u Hrvatskom Saboru Furiom Radinom, s kojim je razgovarao o pitanju uvođenja dodatnog prava glasa biračima pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj

Riječ je o izmjenama Izbornog zakona, koje je Klub zastupnika IDS-a i nezavisnog zastupnika Furia Radina nedavno predložio, a o kojemu će se raspravljati uskoro u Saboru. Istaknuli su da aktualno stanje u kojem pripadnici nacionalnih manjina mogu ili glasati za redovite liste ili u posebnoj izbornoj jedinici isključivo za svog manjinskog predstavnika, diskriminira pripadnike svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj. 

„Dodatno pravo glasa za nas predstavlja civilizacijsko dostignuće za koje se IDS zalagao od samog osnutka“, naglasio je Miletić napomenuvši da je u prošlom sazivu Sabora promijenjen Izborni zakon u pravom smjeru, ali je ubrzo nakon toga Ustavni sud suspendirao odredbu da pripadnici nacionalnih manjina mogu glasati politički i etnički.

Obzirom da je dodatno pravo glasa ustavna kategorija, predviđena člankom 15., predsjednik IDS-a Boris Miletić i zastupnik za talijansku nacionalnu manjinu Furio Radin smatraju velikim propustom što takav prijedlog nije uvršten u novi nacrt Izbornog zakona, što je Klub IDS-a pravovremeno predložio.

Na današnjem sastanku, Miletić i Radin su najavili da će takvu nepravdu prema biračima pripadnicima nacionalnih manjina pokušati ispraviti amandmanom.

Zaključili su da ostaje nelagoda što mišljenje koje dijeli većina stanovnike Istre nije uvršten u prijedlog Zakona kako je predložio Klub zastupnika IDS-a i zastupnika Furia Radina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa