Zeleni: Čestitamo građanima Ploča, na potezu je Istarska županija

0
Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić (Foto: Danijela Bukvić)
Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić (Foto: Danijela Bukvić)

„Čestitamo građanima Ploča na izvrsnom odazivu na jučerašnji referendum, pri čemu se preko 90% izašlih izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen. Time je poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata“, poručili su iz udruga Zelena Istra i Zelena akcija.

Ističu kako, u isto vrijeme, IDS koji upravlja Istarskom županijom gotovo pasivno promatra aktivnosti Vlade i HEP-a koji pokušavaju izgraditi TE Plomin C. Skupština Istarske županije je na tematskoj sjednici u listopadu 2012. donijela zaključak kojim poziva Vladu RH da u Istri raspiše referendum o ovome projektu.

Međutim, kažu Zeleni, Istarska županija ima mogućnost raspisivanja savjetodavnog referenduma, kakav je 25. siječnja održan u Pločama, čime bi se jasno pokazalo žele li građani Istre gradnju TE Plomin C. Prema riječima Zelenih, IDS tako nešto uporno odbija, lažno se prikazujući kao oporba ovome projektu te u isto vrijeme građanima Istre i dalje oduzima pravo na demokratsko izjašnjavanje stava o Plominu C.

„IDS mora donijeti odluku - da li im važnija predizborna koalicija sa zagovornicima TE Plomin C SDP-om i HNS-om ili zdravlje građana, odnosno hoće li raspisati savjetodavni referendum o ovome projektu ili će zbog stranačkih interesa i dalje stajati po strani“, poručuju Zeleni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa