Demetlika imenovan u Odbor regija - skupštinu lokalnih i regionalnih vlasti EU

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Gradonačelnik Tulio Demetlika imenovan je u  Europski odbora regija, političke skupštine lokalnih i regionalnih vlasti, kao zamjenski član Valtera Flega, istarskog župana. Imenovanje devet hrvatskih dužnosnika i isto toliko njihovih zamjenika održano je 26. siječnja.

Hrvatsko izaslanstvo, koje je predložila Vlada, a odobrilo Europsko vijeće, u sljedećih će pet godina u Odboru predstavljati interese hrvatskih gradova, općina i županija kao sastavni dio njegova nove skupštine od 350 loklanih i regionalnih političara.  Članovi se okupljaju u Bruxellesu do šest puta godišnje kako bi raspravili političke prioritete i usvojili mišljenja o zakonodavstvu EU-a.

Odbor regija je uspostavljen 1994. godine, nakon potpisivanja Ugovora iz Maastrichta, kako bi se europskim lokalnim i regionalnim vladama omogućilo da u Europskoj uniji izraze svoje mišljenje. Zadaća mu je uključiti regionalne i lokalne vlasti, kao i zajednice koje one predstavljaju, u postupak donošenja odluka EU-a te ih izvještavati o politikama EU-a. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće obvezni su savjetovati se s Odborom o onim područjima politika koja utječu na regije i gradove. Odbor regija može se žaliti Sudu Europske unije ako su mu prava prekršena ili ako smatra da neki zakon EU-a krši načelo supsidijarnosti ili ne poštuje regionalne ili lokalne ovlasti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa