Osnovna škola Vodnjan u projektu Pokretom do zdravlja

0
Učenici OŠ Vodnjan na tjelovježbi
Učenici OŠ Vodnjan na tjelovježbi

Osnovna škola Vodnjan – Scuola elementare di Dignano u 2015. godini se uključila u projekt pod nazivom „Pokretom do zdravlja“.

Radi se o projektu Medicinske škole Pula sufinanciranom od strane Istarske županije u iznosu od 60 tisuća kuna u čijoj realizaciji sudjeluje tim sastavljen od stručnih nastavnika smjera fizioterapeutskog tehničara - tehničarke, profesora tjelesne i zdravstvene kulture, pedijatra, epidemiologa, nutricionista, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije te ravnateljice škole. Osim vodnjanske osnovne škole u projekt su se, uz pomoć Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskih domova zdravlja, uključile još četiri osnovne škole iz Pule: Giuseppina Martinuzzi, Šijana, Vidikovac i Veli Vrh.  

Svjesni činjenice da prekomjerna tjelesna težina uzrokuje velike probleme već u najranijoj dobi, djelatnici OŠ Vodnjan odlučili su učenike uključiti u ovaj projekt kojemu je primarni cilj prevencija pretilosti i posturalnih deformiteta primjenom koncepta vježbi stručno individualiziranih i prilagođenih populaciji osnovnoškolske djece. Na taj način promiču  zdrav život, približuju djeci tjelovježbu, potiču ih da putem sporta i igre brinu od svom tijelu i zdravlju i ukazuju im na potrebu uvođenja  tjelovježbe u svakodnevni život, što će znatno utjecati na njihov budući razvoj, te u konačnici, život u starijoj dobi.

Učenici četvrtih razreda objeručke su prihvatili ovaj izazov i vesele nadolazećim aktivnostima u koje će biti uključeni. U sklopu projekta provoditi će se fizioterapijske procjene od strane stručnjaka, koji će na temelju iste napraviti koncept vježbi prilagođen svakom djetetu i njegovom zdravstvenom stanju, Bit će organizirani poligoni za razvoj motoričkih sposobnosti i vještina, koordinacije, brzine, snage i ravnoteže, besplatne radionice sportsko rekreativnih klubova, druženja u prirodi i slično. Važnost uključivanja djece u ovaj projekt prepoznalo i sportsko društvo iz Vodnjana Rok sport, čiji su se treneri priključili projektnim aktivnostima u vidu besplatnih radionica za djecu.

Cilj OŠ Vodnjan je da što veći broj djece spozna dobrobiti sporta u svakodnevnom životu te da njihovi  roditelji povedu brigu o zdravlju svoje djece, njihovoj pravilnoj prehrani i potrebi da se u svoje slobodno vrijeme bave nekom sportskom aktivnošću, kako bi se razvili u tjelesno zdrave i sportski aktivne mlade ljude i na taj način ujedno provodili manje vremena u sjedećem položaju za kompjuterom, a sve više vremena baveći se sportom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa