IDS-ov kongres za pokazivanje mišića Milanoviću

0
Vesna Pusić, Boris Miletić i Giovanni Sponza
Vesna Pusić, Boris Miletić i Giovanni Sponza

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, iako je pozvan, nije došao na proslavu 25. rođendana IDS-a, svog važnog partnera u Kukuriku koaliciji. Razlog je, navodno, taj što je IDS na svoj Sabor pozvao i predstavnika HDZ-a.

Zapravo je prava šteta što Milanović nije došao na kongres najjače istarske stranke, jer bi bilo zanimljivo pratiti reakcije na njegovom licu prilikom projekcije dokumentarnog filma o posljednjih pet godina IDS-a.

No, nema sumnje da će potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je 14. veljače u Puli predstavljao SDP, svom stranačkom šefu rado i s posebnim zadovoljstvom prepričati sadržaj filma. Naime, s obzirom na poruke koje su njime odaslane, stječe se dojam da je sniman upravo za Milanovića, kao da je IDS ovim filmom predsjedniku SDP-a htio poručiti da se okani ratovanja s njihovom strankom. „Pokušao si protiv nas s Kajinom pa si izgubio, pokušao si na EU izborima bez Jakovčića pa si opet izgubio“, pojednostavljeno štemerski (u Milanovićevom stilu) glasila bi poruka koja se između redaka mogla isčitati tijekom projekcije filma. 

Iako je u nekim hrvatskim medijima Sabor IDS-a protumačen kao IDS-ovo nuđenje potencijalnim koalicijskim partnerima (pa čak i HDZ-u), realnost je ipak drugačija. IDS u ovom trenutku ima vrlo komotnu situaciju i potrebniji je on SDP-u nego obrnuto. IDS čak i sa samostalnim izlaskom na izbore ima osigurana tri saborska mandata, može ući u neki novi politički savez koji bi predvodio dr. Ivo Josipović, a može (ali i ne mora) ići sa SDP-om.

Zašto bi Milanoviću trebalo biti važnije da je IDS u njegovoj koaliciji? Zato što je nova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ta koja će lideru stranke ili koalicije koja osvoji najviše mandata prvome ponuditi mandat za sastavljanje nove Vlade. I ne treba sumnjati da će jedva čekati da HDZ-ova koalicija ima barem jedan osvojeni mandat više, kako bi mandatarom imenovala Karamarka. A onaj tko prvi dobije priliku za sastavljanje Vlade u startu ima prednost. Zato Milanoviću ne bi trebalo biti svejedno hoće li njegova koalicija (tko god bude u njoj) nakon prebrojavanja glasova imati tri više ili tri manje zastupnika.

Iako je 14. veljače u dvorani INK-a u Puli čak i HDZ-ov predstavnik Željko Reiner otvoreno nudio suradnju IDS-u („Treba tražiti zajedničke točke između IDS-a i HDZ-a, a ne inzistirati na razlikama, kojih je danas sve manje“), iako bi neka kombinacija s Ivom Josipovićem također bila dobitna za njih, najrealnije je da će IDS na kraju završiti u koaliciji sa SDP-om kamo ideološki i pripada. („Iako ste liberali, uvjeren sam da ste uvijek i lijevo a povezuje nas i to što se jedini ne sramimo antifašizma“, poručio je u Puli Zlatko Komadina IDS-ovcima).

Međutim, sva ta prezentacija snage i moći i pokazivanje mišića Milanoviću, čemu smo svjedočili na Saboru IDS-a, ima i svoje razloge. IDS će vjerojatno inzistirati da njegova tri kandidata budu pri samom vrhu lijeve koalicijske liste u 8. izbornoj jedinici kako ne bi riskirali da im neki SDP-ovac (ili član neke druge stranke) iz mnogoljudne Rijeke svojim preferencijalnim glasovima oduzme trećeg saborskog zastupnika. Također, za očekivati je da će IDS od Milanovića zatražiti i garancije da će Istra nakon teritorijalnog preustroja ostati samostalna županija, a moguće je da će, ukoliko koalicija osvoji vlast, pored ministra turizma tražiti i ministra poljoprivrede iz redova IDS-a, što se moglo čuti i od nekih gostiju na Saboru stranke u Puli. (Eleonora Vlačić i Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa