Kajin: TE Plomin C na ugljen je gotova stvar

0
Damir Kajin i Branko Ružić
Damir Kajin i Branko Ružić

Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin pozvao je sve građane Labinštine da izađu na najavljeni referendum o TE Plomin C na ugljen i kažu „ne“ toj crnoj tehnologiji. Međutim, istaknuo je kako lokalne vlasti od termoelektrane uzimaju rentu, te su glasale za Zakon o energetici koji je van snage stavio Prostorni plan Istarske županije u kojem je, između ostalog, stajalo da se u Plominu može graditi samo termoelektrana na plin.

Referendum je zakašnjeli, konstatirao je Kajin i dodao kako jedino pravo pitanje na referendumu može biti: „Jeste li za TE Plomin C na ugljen ili protiv?“, a ne: “Jeste li za TE Plomin C ugljen ili na plin?“, jer se termoelektrana na plin ionako neće graditi zbog skupoće.

Dogovor u četiri oka između Jakovčića i Milanovića

Također je istaknuo kako Vlada sada ima svoj Plan 22 u kojem je Plomin C na ugljen već gotova stvar. „Problem je i to što bi Vlada, ukoliko naknadno raskine ugovor s investitorom, morala platiti penale“, istaknuo je, te izrazio uvjerenje da će Vlada ignorirati rezultat referenduma, odnosno volju građana.

S premijerom Milanovićem o tom je pitanju, kaže, već razgovarao i pitao ga što će biti s cijelom tom situacijom. Prema njegovim riječima Milanović mu je odgovorio: “Ništa. Imali ste tri godine da to sprovedete, a vi ste tražili da referendum raspiše Vlada. IDS-ovi zastupnici glasali su za sve te prostorno planske dokumente, a da ne pričam o tome što smo se ja i Ivan Jakovčić dogovarali u četiri oka“.

„To je nažalost gotova stvar o kojoj je trebalo razmišljati ranije“, zaključio je Kajin, a njegov stranački kolega Branko Ružić je dodao kako je vladajuća garnitura u Istri ispod stola dogovarala s Vladom gradnju TE Plomin C, dok se u javnosti držala kao da je protiv nje. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa