Faggian najavio mogućnost novih otkaza u Glasu Istre

0
Albert Faggian (foto: Glas Istre)
Albert Faggian (foto: Glas Istre)

Glas Istre novine, izdavač istoimenog dnevnika sredinom siječnja dobio je nove vlasnike – riječki Novi list, za koji je pokrenuta predstečajna nagodba te Glas Istre trgovinu, koja je nedugo nakon ulaska u vlasničku strukturu otišla u stečaj.

I sam Glas Istre novine je u predstečajnoj nagodbi, a jedini vlasnik za kojeg nije pokrenut nikakav (pred)stečajni postupak je tvrtka Andre' Alberta Faggiana. Iz vlasničke strukture nešto ranije izašli su Puljanka i Istra, a na dan 31. ožujka lani 100-postotni udio imao je Andre'.

Čini se da je stabilno poslovanje još uvijek daleko od istarskog dnevnog lista koji je 2013. imao oko 33 milijuna kuna prihoda. U Planu financijskog i operativnog restrukturiranja, prije nekoliko dana dostavljenog Nagodbenom vijeću Financijske agencije Faggian navodi da su interes za ulaz u vlasništvo iskazali i Večernji list d.d. te „više trgovačkih društava s područja Istre“ 

- Razgovori u tom smislu obavljeni su prije pokretanja predstečajnog postupka. Međutim, pokretanje tog postupka je, za sada, smanjilo interes eventualnih ulagača pa se, za sada,  procjenjuje da dokapitalizacija u kratkom roku nije izvjesna, piše Faggian.

Pad prodaje tiskanog izdanja 

U istom dokumentu prvi čovjek Glasa Istre piše i o mogućim budućim obvezama s osnova tužbi radnika društva te ih procjenjuje na tri milijuna kuna. „Kako nema drugih izvora iz kojih bi se taj trošak mogao pokriti, isti će biti pokriven na teret troškova osoblja, bilo daljnjim smanjenjem broja radnika bilo drugim načinima smanjenja ukupnog iznosa troškova osoblja“.

Kao osnovnu mjeru „operativnog restrukturiranja“ Faggian navodi  smanjenje broja radnika. Početkom 2014. broj radnika smanjen je sa 107 na 80 čime je platni fond na mjesečnoj razini smanjen za oko 161 tisuću kuna, a Faggian procjenjuje da će „objektivni pad prodaje tiskanih medija uvjetovati i daljnje smanjenje broja radnika, međutim ova mjera moguća je samo u onom obimu koji neće narušiti kvalitetu novina“.

Jedna od mjera restrukturiranja je i uže povezivanje s tvrtkama iste djelatnosti, te „dogovorno smanjivanje resursa grupiranjem pojedinih poslova“. Kao moguće opcije povezivanja navode se Novi list, Večernji list, Jutarnji list i Tisak.

Inače, prema rješenju Fine iz prosinca iznos tražbina prema Glasu Istre novini u predstečajnom postupku je doista impresivan. Ukupno je prijavljeno oko 222 milijuna kuna, od čega je oko 212 milijuna tzv. utvrđenih tražbina, a osporen je oko 21 milijuna tražbina. Najveći dio osporenih tražbina otpada na oko 15 milijuna koje potražuje Industrogradnja grupa, a o čemu se postupak vodi pred Općinskim sudom u Puli.

Glas Istre za križaljke duguje 83 tisuće kuna

Najveći vjerovnik je nesumnjivo Zagrebačka banka sa 173 milijuna kuna. Prema Glasu Istre novini vodi se oko 140 tražbina pravnih subjekata, bilo da su ih sami prijavili bilo da ih je dužnik naveo. Gdjekad se cifre razlikuju, pa je tako Faggianov Andre' prijavio oko tri milijuna kuna prema Glasu Istre novinama, dok su Glas Istre novine izjavile da duguju oko 80 tisuća.

Na listi se nalaze i vrlo sitni iznosi, primjerice od nekoliko desetaka kuna za razne usluge (vulkanizer, naknade banci), ali i širok dijapazon vjerovnika, od Boška Picule, koji je pisao kolumnu i kojem se duguje 1.700 kuna, do tvrtke Pananagram, kršanskog enigmatičara i pomorskog kapetana Valtera Kvalića kojemu duguju 83 tisuće kuna. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa