Saznajte kako Istarska županija pomaže poduzetnicima

0
Dr.sc. Boris Sabatti (foto: Glas Istre)
Dr.sc. Boris Sabatti (foto: Glas Istre)

Dr.sc. Boris Sabatti se nakon poslijediplomskog studija poduzetništva počeo baviti privatnim poduzetništvom u Istarskoj razvojnoj agenciji gdje je zaposlen od 2000.godine. Radio je kao stručni savjetnik na poticanju malog i srednjeg poduzetništva, a kasnije je postao i voditeljem tog sektora. 

Na Poslovnom uzletu Grada Pule 27. veljače 2015. koji će se održati na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” ( Preradovićeva 1) održat će besplatnu edukaciju na temu Poticanje poduzetništva u Istarskoj županiji i otkriti svim zainteresiranim kako im županija može pomoći i koliko su uspješni u tome. Besplatnu prijavu na edukacije možete napraviti na linku.

* Na koje načine se poduzetništvo potiče u Istri?
- Prvenstveno kreditiranjem, zatim edukacijom i razvojem poduzetničke strukture, tehnološkim inkubatorima i poduzetničkim inkubatorom IZAZOV.  Primjerice u dosadašnjem radu Program financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo realizirao je 11 kreditnih linija u okviru kojih je podržano 670 projekata ukupne vrijednosti 452,7 milijuna kuna

U razdoblju od 2002. do 2014. godine IDA je provela 296 seminara za ukupno 6.323 polaznika, što za javni što za privatni sektor obrtnika i malih i srednjih poduzetnika u svim gradovima Istarske županije. Tijekom 2014. godine IDA je provela 38 edukacija za 1312 polaznika.

* Koji su rezultati vaših programa? 
- Program financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo odnosi se na potpore u obliku poduzetničkih kredita i jamstava za poduzetnike. Nakon osnivanja 2000. godine, operativnu provedbu kreditnih linija preuzela je Istarska razvojna agencija, te je u dosadašnjem tijeku realizirala 11 kreditnih linija u okviru kojih je podržano 670 projekata ukupne vrijednosti 452,7 milijuna kuna. Od 2005. godine kad je osnovan Konzorcij za jamstva „Istra 21“ poduzetnicima u Istarskoj županiji dodatno je olakšan pristup financiranju putem jamstava prema poslovnim bankama.

Temeljni cilj programa financijske podrške za malo i srednje poduzetništvo je stvaranje povoljnog okruženja putem kvalitetnih izvora financiranja i olakšanim pristupom financiranju što je preduvjet za nove investicije koje su temeljni čimbenik rasta i razvoja gospodarstva, a koje u konačnici rezultiraju efektima kao što su: otvaranje novih poslovnih subjekata, rast i razvoj postojećih poslovnih subjekata, povećanje zaposlenosti, povećanje konkurentnosti gospodarstva, uvođenje novih tehnologija i dr.

* Što će konkretno poduzetnici i obrtnici dobiti dolaskom na vašu edukaciju? Koja konkretna znanja i informacije ćete im ponuditi?
- Glavni cilj edukacije poduzetnika je omogućiti poduzetnicima i obrtnicima da usvajanjem novih znanja i vještina unaprijede svoje poslovanje i postanu konkurentniji te na taj način doprinesu sveopćem razvoju Istarske županije i to sve zahvaljujući tome što će vidjeti i upoznati načine na koje pomažemo poduzetništvo u našem radu. Svi prisutni saznat će koje im mogućnosti daje županija i kako ih mogu najbolje iskoristiti da bi potpomogli i dodatno poboljšali svoje poslovanje.

Nakon edukacije na kojoj ćete saznati sve o poduzetništvu u Istarskoj županiji riječ preuzima Tina Jakaša koja je na čelu HEP-a. Jakaša je sudjelovala u brojnim projektima HEP-a koja sz kupcima ponudila razna kreativna rješenja i uštede. Muči vas preskupa struja? Ako je odgovor potvrdan na edukaciji koja slijedi dobit ćete informacije o tome kako upravljati svojom potrošnjom te na koji način utjecati na smanjenje iznosa računa struje.

* Što će konkretno poduzetnici i obrtnici dobiti dolaskom na vašu edukaciju? Koja konkretna znanja i informacije ćete im ponuditi?
- Dobit će uvid u funkcioniranje tržišta električne energije u RH, saznati što je donijela liberalizacija tržišta, tko ima koju ulogu i funkciju na tržištu električne energije te kako to mogu iskoristiti u korist vlastitog poslovanja.  Poduzetnici će dobiti konkretne informacije koje će moći odmah primijeniti u svojem poslovanju.

* Koje su prednosti vaše edukacije?
- Nakon ove edukacije znat će kako odabrati najpovoljniju ponudu, kako uštedjeti kroz projekte energetske učinkovitosti, ali isto tako saznat će i zašto najjeftinija ponuda za električnu energiju nije uvijek nužno i najbolja ponuda. Budući da sam svakodnevno u kontaktu s kupcima najbolje poznajem probleme koji muče poduzetnike, ali jednako tako nudim i konkretna rješenja za njihove potrebe.

Raspored edukacija pogledajte ovdje, a besplatnu prijavu na ovu ili bilo koju drugu edukaciju iz programa ostvarite na sljedećem linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa