Prva predsjednica Hrvatske bila je Istrijanka

0
Ema Derossi-Bjelajac (foto: Nenad Čakić)
Ema Derossi-Bjelajac (foto: Nenad Čakić)

Kolinda Grabar Kitarović nije prva žena predsjednica u povijesti Hrvatske. Naime, Ema Derossi-Bjelajac, rođena u Štrmcu kraj Labina 3. svibnja 1926. godine, od 20. studenog 1985. do 10. svibnja 1986. godine bila je predsjednica Predsjedništva tadašnje SR Hrvatske, kao jedina žena na toj dužnosti od 1945. do 1990. godine.

Ovdje valja podsjetiti da je i Franjo Tuđman, nakon dolaska HDZ-a na vlast u travnju 1990. godine, prvih godinu dana obnašao dužnost predsjednika Predsjedništva tada još uvijek postojeće SRH.

Dakle, Kolinda Grabar Kitarović nije prva žena na čelu Hrvatske, ali je prva u samostalnoj Hrvatskoj i prva koja je na tu dužnost izabrana na neposrednim izborima. Davno prije čakavke, na čelu Hrvatske bila je i jedna cakavka.

Ema Derossi-Bjelajac je školu pohađala u Nedešćini i Labinu. Za vrijeme rata uključila se u partizanski pokret i kraj rata dočekala u partizanskoj tiskari smještenoj u bunkeru jedne kuće na rubu sela Veselici na Labinštini. Tu su se štampala partizanska glasila pulskog okruga Hrvatski list i La nostra lotta.

U razgovoru koji sam s njom vodila 2006. godine rekla mi je da je prve poslijeratne godine provela kao član Gradskog komiteta u Puli, koja je tada bila pod angloameričkom vojnom upravom. Do odlaska na studij u Zagreb, 1957. godine, radila je u partijskim komitetima za Pulu, Rijeku i Istru, a kraće vrijeme i novinama Glas Istre i Riječki list.

Osim na dužnosti predsjednice Predsjedništva SRH, u dva je navrata do 1978. godine bila i članica Izvršnog komiteta CK SKH. U mirovinu je otišla 1986. godine nakon isteka mandata predsjednice SRH. Osim političke, ostvarila je i znanstvenu karijeru. Stekla je magisterij upravno-političkih znanosti te je petnaestak godina radila, najprije kao asistent, pa nastavnik na Visokoj upravnoj školi a kasnije i na Pravnom fakultetu u Zagrebu. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa