Jakovčić: Pokušaj HDZ-a da blokira Srbiju na putu za EU je nespretan

0
 Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS)
Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS)

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo što je Odbor za vanjsku politiku prihvatio njegove amandmane kojima se zemlje članice EU pozivaju da podrže ulazak Crne Gore i Makedonije u NATO iz razloga opće sigurnosti.

Komentirajući raspravu na Odboru o izvješću o napretku Srbije Jakovčić je naglasio da način na koji su hrvatski zastupnici iz skupine Europske pučke stranke pokušali blokirati Srbiju nije spretno odabran.

“Pozdravljam napredak svih zemalja zapadnog Balkana. Mislim da je to osobito važno za Srbiju koja je na dobrom europskom putu. To je dobro i za sve njezine susjede, a pogotovo za Hrvatsku. Sigurna i ekonomski stabilna Srbija znači stabilnost zapadnog Balkana i jamči zajedničku borbu protiv terorizma te njezin doprinos zajedničkoj sigurnosnoj politici EU.

Ono što su kolege eurozastupnici iz HDZ-a činili zadnjih dana (u raspravi o izvješću o napretku Srbije, op.a.) bilo je ipak nespretno. No uvjeren sam da će postignuti kompromis dati rezultate jer se ne može jedna kandidatska zemlja blokirati na takav način. Vrlo sam zadovoljan što su prihvaćeni moji amandmani koji pozivaju zemlje članice EU-a da podrže ulazak Crne Gore i Makedonije u NATO. Smatram da je to vrlo važno za čitavo područje Balkana i za cijelu Europu jer će doprinijeti zajedničkoj sigurnosnoj politici i borbi protiv terorizma”, rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu (ALDE-IDS). 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa