Nepotreban referendum koji o ničemu neće odlučivati

0
Rezultat referenduma o TE Plomin C nikoga na ništa neće obvezivati
Rezultat referenduma o TE Plomin C nikoga na ništa neće obvezivati

Nekih 30-ak tisuća kuna koštali su jučer građane Labinštine svi vijećnici koji su u svojim vijećima izglasali odluke o raspisivanju savjetodavnog referenduma o TE Plomin C. Sam referendum koštat će oko 180 tisuća kuna, pa već sada možemo procijeniti da će ova politička avantura građane Labinštine stajati nešto manje od 30 tisuća eura.

Ljudsko zdravlje nema cijene, reći će zagovornici ovog referenduma. No, poanta je da ovaj referendum zapravo neće o ničemu odlučivati i njegov rezultat nikoga na ništa neće obvezivati. Naime, on je savjetodavan  i njegov rezultat jedino će pokazati raspoloženje javnosti prema projektu trećeg bloka TE Plomin. Ako taj rezultat bude onakav kakvog priželjkuju oni koji su ga pokrenuli, on će biti argument više u nekoj budućoj pregovaračkoj poziciji između predstavnika lokalne samouprave s jedne i HEP-a i države s druge strane.

Međutim, ako mu je to jedini cilj, a sve upućuje na to da je, onda bi jeftinije bilo angažirati neku uglednu agenciju za istraživanje javnog mijenja da napravi anketu među građanima Labinštine. Uzorak ne bi bio ništa manje reprezentativan od referenduma jer, nemojmo se zavaravati, odaziv neće biti veliki i lako je moguće da bude manji od 50 posto, čime će referendum biti proglašen neuspjelim.

Dakle, ako su lokalni politički čelnici htjeli dobiti brojku nezadovoljnika s kojom će mahati pred Milanovićem i Vrdoljakom (uzgred, svojim koalicijskim partnerima) i tražiti veću rentu, onda bi im anketiranje građana bio siguran pogodak. Malo tko bi preko telefona rekao da nije protiv TE Plomin C na ugljen. No, mnogima od njih neće se dati u nedjelju ujutro odlaziti na birališta i glasati na referendumu koji o ničemu ne odlučuje.

Zato je ovaj politički potez lokalnih čelnika za njih vrlo riskantan. Ako odaziv bude manji od 50 posto, a lako se može dogoditi da bude, izbit će se iz ruku najveći argument koji sada imaju pred Vladom RH, a to je potencijalno nezadovoljstvo građana. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa