Jakovčić: Izgradnja LNG terminala na Krku treba biti zajednički europski projekt

0
Jakovčić je naglasio da bi od LNG terminala na Krku korist imale mnoge srednjoeuropske i južnoeuropske zemlje članice
Jakovčić je naglasio da bi od LNG terminala na Krku korist imale mnoge srednjoeuropske i južnoeuropske zemlje članice

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u govoru na plenarnoj sjednici u Bruxellesu pozvao je na zajedničko europsko ulaganje privatnog i javnog kapitala u projekt izgradnje LNG terminala na otoku Krku. Jakovčić je naglasio da bi od tog projekta korist imale mnoge srednjoeuropske i južnoeuropske zemlje članice. Upozorio je i na velike mogućnosti korištenja obnovljive hidroenergije na Balkanu.

"Treba nam sigurna, održiva, konkurentna i pristupačna energija. I zato nam treba energetska unija. Skrećem pažnju na potencijal Jadranskog mora i na energetski potencijal Balkana. Desetljećima već postoje planovi izgradnje LNG terminala na otoku Krku koji bi donio korist Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj i sjevernoj Italiji. Stoga razmislimo dobro o zajedničkoj, europskoj realizaciji tog projekta uz uključivanje javnog i privatnog kapitala.

Na Balkanu postoje velike mogućnosti korištenja obnovljive hidroenergije. Ti su potencijali u zemljama članicama ali i u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU. Upozoravam na taj veliki resurs obnovljive energije na Balkanu"; rekao je Jakovčić u Europskom parlamentu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa