U Premanturi obilježena 110. godišnjica rođenja Tone Peruška

0
Učenici i gosti ispred bivše škole na placi u Premanturi
Učenici i gosti ispred bivše škole na placi u Premanturi

Svečanim programom 27. veljače ujutro u Premanturi obilježena je 110. godišnjica rođenja velikog istarskog pedagoga i intelektualca Tone Peruška (Premantura, 27.veljače 1905. – Pula, 27.srpanj1967.).

Učenici i nastavnici pulske OŠ Tone Peruška i medulinske OŠ dr. Mate Demarina, uz predstavnike Mjesnog odbora Premantura, predstavnike Općine Medulin te Grada Pule, posjetili su njegovu rodnu kuću u Premanturi gdje su položili vijenac ispod spomen ploče.

Tom prigodom okupljenima su se obratili u ime domaćina Tomislav Novak, predsjednik MO Premantura te u ime Općine Medulin Verica Vidmar, vijećnica Općine Medulin. Potom su u prostoru stare škole, sada prostor JU Kamenjaka, okupljene pozdravili Kristijan Cinkopan ravnatelj OŠ Tone Peruško iz Pule i Dragica Dorić ravnateljica OŠ dr. Mate Demarina Medulin, evocirajući uspomene na rad i život Tone Peruška.

U ime gradonačelnika Borisa Miletića okupljene je pozdravila Irena Peruško, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koja je zajedno s Miljenkom Nikolić, savjetnicom za školstvo činila delegaciju Grada Pule. Uslijedio je prigodni kulturni program, a posebno nadahnuta bio je nastup Vilme Grazie Žmak koja je otpjevala „Cviće mi polje pokrilo“ Ivana Matetića Ronjgova.

Uz folklorni nastup djece OŠ Tone Peruška publika je aplauzom nagradila i recitaciju Ileane Rosanda te Deana Božića koji su recitirali „Pramaliće“ Mije Mirkovića-Mate Balote, kao i pjevački nastup kvarteta učenica iz medulinske škole u sastavu Ana Marija Mijandrušić, Silvia Cukon, Chiara Battelli i Dajana Vesić.

Po završetku kulturnog programa učesnici i gosti su formirali povorku te se pješice kroz Premanturu uputili put groblja. Vijence su na grob položili ravnatelj OŠ Tone Peruška Kristijan Cinkopan, predstavnica Općine Medulin Suzana Racan Stern i Pave Modrušan, bivši student i jedan od pokretača ideje obilježavanja obljetnice rođenja Tone Peruška.

Polaganjem vijenaca završio je službeni dio, te su se djeca i gosti ponovno vratili na placu gdje su bili počašćeni sendvičem i voćem koje je priskrbila Općina Medulin. Uz prekrasno vrijeme djeca su  nastavila s upoznavanjem i druženjem sve do 13 sati.

Zaključak organizatora je kako je ovo vrlo dobar i uspješan početak te da s valorizacijom lika i djela Tone Peruška treba nastaviti i dalje. Između ostalih čule su se i ideje o potrebi postavljanja skulpture Tone Peruška u Premanturi, te daljnjim upoznavanjem mladih s njegovim bogatim kulturnim nasljeđem.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa