Flego: Edukacije neophodne za povećanje konkurentnosti poduzetnika

0
Valter Flego, župan Istarske županije
Valter Flego, župan Istarske županije

Valter Flego, župan Istarske županije izjavio je na manifestaciji Poslovni uzlet koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika održava u Puli, da su nova stečena znanja iznimno bitna za povećanje konkurentnosti poduzetnika, a time i županije.

„Ovakvi stručni skupovi i edukacije su neophodni za povećanje kompetitivnosti našeg gospodarstva“, kazao je Flego podsjetivši da Istarska županije često organizira različite edukacije za poduzetnike.

Nadovezujući se na riječi Mislava Šimatovića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika koji je rekao da mali i srednji poduzetnici predstavljaju kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva, Flego je izjavio da mali i srednji poduzetnici čine gotovo 99 posto gospodarstva Istarske županije.

„U ovim, rekao bih, nemilim ekonomskim vremenima, mali i srednji poduzetnici ne popuštaju nego se i dalje dobro drže. To je najžilaviji dio našeg gospodarstva“, pohvalio ih je Flego, ne propustivši istaknuti da se Županije ponosi svojim malim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima.

Istarska županija aktivna u krojenju gospodarstva

Podsjetivši da Istarska županija ima drugi najveći BDP u Hrvatskoj, kazao je da Županija nije pasivni promatrač, nego je aktivna u krojenju gospodarstva. „Dodatno smo se angažirali u povećanju efikasnosti i davanju podrške poduzetnicima“, rekao je Flego, uvjeren da nadolazeće razdoblje donosi velike prilike gospodarstvu. „Dobri smo, ali vjerujem da možemo biti još bolji“, istaknuo je Flego.

Aleksandar Matić, Pročelnik ureda gradonačelnika Pule, pozdravio je sve okupljene u punoj dvorani pulskog Fakulteta ekonomije u turizma „Dr. Mijo Mirković“, istaknuvši da je uvjeren da će edukacija na Poslovnom uzletu poduzetnike učiniti još konkurentnije. „Vjerujem da ćete biti još bolji na ponos Grada“, poručio je Matić.

Važnost poduzetnika u Istri

Robert Zenzerović, prodekan Fakulteta brojkama je istakao važnost poduzetnika u Istri. „Na 1.000 stanovnika aktivno posluje 554 poduzetnika te 36  obrtnika, što govori o važnosti poduzetništva u Istri“, kazao je Zenzerović. Dodao je da je Mijo Mirković prema kojemu Fakultet nosi ime, bio jedan od najvećih ekonomista u povijesti Hrvatske. „On je još prije 80 godina u svojim znanstvenim djelima uočio da su mali poduzetnici vrlo bitni za gospodarstvo“, kazao je Zenzerović.

 Zato su na Fakultetu, nastavio je Zenzerović, pokrenuli studentski poduzetnički inkubator SPIN koji je zamišljen kao značajna potpora poduzetnicima početnicima, prije svega studenata. „Na njemu imaju potporu fakulteta i poduzetnika uz vrlo povoljan pristup cjelokupnoj infrastrukturi“, opisao je Zenzerović.

Razvijanje poduzetnika u SPINU zamišljena je u dvije faze. Prva je, kako je objasnio Zenzerović, takozvana predinkubacijska faza koja traje 10 mjeseci. U tom razdoblju studenti razvijaju ideju nakon čega odlučuju hoće li krenuti dalje u nešto nesigurnijim poduzetničkim vodama.

Pet poduzetničkih timova prijavljeno u poduzetničkom inkubatoru SPIN

To je druga inkubacijska trogodišnja faza u kojoj studenti koriste infrastrukturu SPIN-a, a Zenzerović je ponosan što je do sada u inkubatoru prijavljeno pet poduzetničkih timova, od kojih su dva uspjeli komercijalizirati svoje ideje. Jedan od njih je start-up OptimusConsulting čija je vlasnica Kristina Rabar opisala svoj razvojni put.

„Optimus sam zajedno s kolegicom Nadom Katić pokrenula 2013. godine i bili smo prvi korisnici SPIN-a“, kazala je Rabar. Naglasila je da inkubator zaista pomaže poduzetnicima početnicima te je svježim poduzetnicima toplo preporučila da ga koriste.

„Osim prostora i opreme koje inkubator nudi, veliki dobitak je i marketinška potpora i pomoć mentora bez čije velike pomoći bi bilo iznimno teško uskočiti u stvarni poduzetnički život“, rekla je Rabar i pozvala studente da se priključe SPIN-u.

Naravno da na tom putu postoje i prepreke, a o nekima je progovorila i Rabar: „Primijetila sam da ljudi ne vjeruju u mlade i imaju predrasude prema njima. Međutim, najbitnije je da imate vjere u sebe i svoju ideju jer se samo tako možete izboriti protiv predrasuda i na koncu uspjeti“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa