Kad svečanu vrpcu zamijeni kobasica

0
Svečano rezanje kobasica
Svečano rezanje kobasica

Kada se neka manifestacija, umjesto svečanim rezanjem vrpce, otvori simboličnim rezanjem kobasica, onda je jasno da niste došli na neki dosadni skup s brojnim političarima u kravatama i finim odijelima, već na gastro poslasticu za sve sladokusce.

Istra je posljednjih godina postala prepoznatljiva i po manifestacijama na kojima se promoviraju proizvođači autohtonih pića i hrane. Danas su diljem Hrvatske poznati porečka Vinistra, Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, vinska fešta u Gračišću, Krafifest u Kršanu, Međunarodni sajam pršuta u Tinjanu…

Ovaj posljednji održava se na samo šest kilometara udaljenosti od Sv. Petra u Šumi, pa je ovaj sajam jednim dijelom sigurno bio poticaj Mariju Bratuliću, jednom od uspješnijih istarskih načelnika, da nešto slično organizira i u svojoj općini. Naravno, drugi poticaj ovom veterinaru po struci bila je njegova doktorska disertacija na temu istarske tradicijske kobasice. I tako je prije dvije godine nastao međunarodni sajam „S kobasicom u Europu“.        

Simboličnim rezanjem kobasica, nožem na dasci, 28. veljače je u Sv. Petru u Šumi je otvoren treći po redu sajam. Manifestaciju koja promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih istarskih i hrvatskih kobasičarskih proizvoda otvorili su Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede, istarski župan Valter Flego, osječko-baranjski župan  Vladimir Šišljagić, čija je županija ove godine partner sajma, i domaćin, Mario Bratulić.

Na ovoj dvodnevnoj sajamsko-izložbenoj manifestaciji posvećenoj kobasici izlaže osamdesetak proizvođača kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda, ali sira, vina, rakije, te prerađevina od voća i povrća.

Sportska dvorana osnovne škole bila je već u 11 sati, kada je sajam svečano otvoren, prepuna posjetitelja iz Istre ali i drugih dijelova Hrvatske, koji su za plaćenu ulaznicu od 15 kuna mogli kušati sve izložene proizvode, koji su se mogli i kupiti.

Oni koji su ovaj sajam odabrali kao cjelodnevni izlet mogli su za 35 kuna pojesti ručak koji se sastojao od tri vrste jela: kapuz s kobasicon, fuži sa šugon od boškarina i pljukanci sa šugom od kobasica.

Na otvaranju su bila dva hrvatska župana
Na otvaranju su bila dva hrvatska župana

Izlagači kobasica nisu štedjeli s promocijom ni svojih ostalih delicija, od špeha, pancete do raznih namaza, a i cijene nisu bile odveć visoke, pa su si mnogi posjetili priuštili i koji komad ovih dobrih delicija za kući.

Ljubitelji suhih kobasica mogli su u ovoj deliciji uživati više nego oni koji vole pržene kobasice ili kobasice kuhane u vinu. Suhe kobasice nudilo je čak 29 kobasičara iz cijele Hrvatske, dok su se kuhane mogle pojesti tek uz ručak. Na licu mjesta kuhali su se jedino čvarci, pa je taj dio sajma bio posebno posjećen. Za ovu inače jako skupu deliciju, trebalo se odvojiti za teglicu 15 kuna, pa su ocvirki bili jako traženi. Slavonci su za degustaciju ovdje nudili kruh namazan svinjskom mašću i posipan crvenom paprikom i malo isjeckanog luka, što je mnoge posjetilo na siromašno djetinjstvo.

Bio je to doista festival za, kako je kazao pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Vasić, „za sva osjetila“, a u ponudi je bila i dobra istarska, ali i osječko-baranjska kapljica. Ono što je za moj gušt bilo mrvicu skupo su bili slatki proizvodi, primjerice teglica fritula 20 kuna, za koliko se mogao dobiti i par dobrih kobasica. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)   

Ovogodišnji šampioni

Kobasičari su pokazali svu raskoš gastronomskih mogućnosti kobasica i svi su doista zaslužili neku medalju, ali žiri je ipak morao proglasiti ovogodišnje šampione i medaljaše. Pobjednici trećeg sajma „S klobasicom u Europu“ za najbolje proizvod u svim kategorijama su OPG Šimonović iz sela Jadruhi kraj Vižinade za istarsku kobasicu, OPG Perakić iz mjesta Bošnjaci za slavonsku kobasicu, tvrtka Janković slavonski okusi iz mjesta Bukovlje kraj Slavonskog Broda za kulenovu seku i OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarski salamin u kategoriji specifičnih kobasica. Osim četiri šampionske titule dodijeljeno je i pet zlatnih medalja za istarske kobasice, sedam zlatnih medalja za slavonske kobasice , tri zlatne medalje za kulenove seke i pet zlatnih medalja za specifične kobasice.

Eleonora Vlačić i Valdi Runko, načelnik Općine Kršan
Eleonora Vlačić i Valdi Runko, načelnik Općine Kršan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa