Nacional tvrdi da policija zataškava uhićenje Georga Lista zbog droge

0
Georg List (foto: Nenad Čakić)
Georg List (foto: Nenad Čakić)

Kako piše Nacional, jedan naoko banalni slučaj uhićenja u središtu Zagreba mogao bi se uskoro prometnuti u prvorazredni politički skandal jer hrvatska policija iz nepoznatih razloga zataškava i demantira da je njemačkog državljanina Georga Lista uhitila i privela zbog sumnje u preprodaju droge.

Lista su pripadnici policije priveli 13. rujna 2014. To se dogodilo u središtu Zagreba, na području policijske postaje u centru grada, u poslijepodnevnim satima. Policijski doušnici prijavili su da Georg List preprodaje drogu. Kada su ga uhitili, List je omalovažavao djelatnike policije. Nazivao ih je pogrdnim imenima, pozivao se na svoje njemačko državljanstvo, a ponajviše na svoje dobre odnose s istarskim političarem Damirom Kajinom, piše Nacional.

List tražio od policije da ga povežu s Kajinom

Bahatim je glasom tražio od policije da ga s Kajinom žurno povezu. Međutim, List je nakon privođenja imao pravo napraviti jedan telefonski poziv. Kada su ga policijski djelatnici na to upozorili, odlučio je kontaktirati odvjetnika Darija Čehića iz Poreča. Zbog naročito incidentne situacije, u kojoj List nije prezao ni od vrlo uvredljivih izjava na račun policije, djelatnici koji su ga uhitili vrlo su brzo o svemu informirali djelatnike policijskog nacionalnog Uskoka i dežurnog tužitelja. Lista su u međuvremenu predali pritvorskom nadzorniku. Potom je cijeli slučaj završio na stolu djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka. Oni su trebali odlučiti što će napraviti s Listom i je li taj slučaj pripada u oblast prekršajnog ili kaznenog prava. To bi moglo upućivati na zaključak da je količina droge koju su pronašli kod Lista bila takva da se moglo tu ocjenu prepustiti diskrecijskoj procjeni djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka.

List je  dospio u središte pozornosti u ljeto prošle godine kada je izjavio da zbog reketa Ivana Jakovčića i IDS-a punih dvanaest godina nije uspio pokrenuti polo projekt u Motovunu. List je u srpnju 2014. izjavio da je u projekt vrijedan 75 milijuna eura uložio pet milijuna eura, ali daje završio u blokadi jer je odbio platiti reket Ivanu Jakovčiću.

Za Hrvatsku televiziju List je izjavio da je zbog problema s realizacijom tog projekta zatražio sastanak s Jakovčićem i da mu je on tada rekao da bi trebao platiti pola milijuna eura tvrtki Branka Curica, tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije. Te su me riječi šokirale pa sam mu odgovorio kako mi takvo što ne pada na pamet jer sam već oko 300 tisuća eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata, izjavio je tada List. Nedugo nakon toga je rekao da se u Njemačkoj podvrgnuo poligrafskom testiranju kako bi naglasio da govori istinu. Podnio je i privatnu tužbu protiv Jakovčića i na temelju toga zatražio da mu se skine imunitet koji uživa kao zastupnik u Europarlamentu.

Jakovčić Lista tužio zbog klevete

Njegove tvrdnje iz ljeta 2014. javno je podržao Kajin, dugogodišnji Jakovčićev politički suradnik iz IDS-a s kojim se razišao i koji danas predvodi Istarske demokrate. Kajin je tada izjavio:

- List je sustavno reketiran, bit će još stranih i domaćih zviždača koji će progovoriti što im se događalo u Istri. S druge strane, Jakovčić je Lista tužio zbog klevete. O zahtjevu za skidanjem imuniteta Jakovčiću trebalo bi se odlučivati 9- ožujka.

Jakovčić je demantirao Listove optužbe, a u raznim medijima prenosile su se i njegove tvrdnje daje i on spreman podvrgnuti se poligrafskom testiranju. Izjavio je da se jedva čeka obračunati s Listom. Samo nekoliko tjedana nakon tih zbivanja, sredinom rujna 2014., List je uhićen u središtu Zagreba. Vijest o tom uhićenju nakratko se pojavila na nekim intemetskim portalima tek u prvoj polovici studenoga 2014. Taje vijest potom prenesena u raznim lokalnim istarskim medijima, ali ubrzo su je više puta demantirale razne osobe.

Među prvima to je učinio Listov odvjetnik Dano Čehić. On je u studenom 2014. izjavio:

- Ovog smo se vikenda vidjeli i List je bio vrlo miran i uobičajeno raspoložen. Večeras smo se čuli telefonski i rekao mi je da je posljednji put u Zagrebu boravio jedno poslijepodne prije dva mjeseca te da nema ni stan u Zagrebu, ni hotelsku sobu, niti itko od njegovih bližnjih ima stan. Također, List kaže da nikad nije uhićivan niti je policija s njim razgovarala o zlouporabi droge. U toj je izjavi istinita jedino Listova tvrdnja daje prije dva mjeseca jedno poslijepodne bio u Zagrebu, što se vremenski podudara s terminom njegova kratkotrajnog zadržavanja u policiji.

Kajin kontaktirao Ostojića

Vijest o Listovu uhićenju demantirao je i Kajin. On je za portal ipress.hr izjavio:

- Ta osoba nije bila predmet istraživanja za drogu, niti je zatečena s drogom, izvijestio me o tome ministar Ranko Ostojić. Ako je to točno, može se tvrditi da se Kajin iz njemu poznatih razloga o tom slučaju raspitivao u policiji, daje uspio stupiti u kontakt s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem te da mu je ovaj ispričao da se taj događaj nije dogodio. Nacional je koncem proteklog tjedna kontaktirao policiju kako bi provjerio ustraje li na tvrdnjama da se Listovo uhićenje i privođenje nije dogodilo.

Glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić izjavila je u kratkom telefonskom razgovoru za Nacional da policija nema običaj komentirati takve slučajeve, ali da se sjeća da su se o tome novinari i ranije raspitivali te da hrvatska policija Lista nije privodila. To bi moglo značiti da je iz službenih policijskih evidencija o takvim zbivanjima taj događaj naprosto izbrisan.

Jakovčić je izjavio za Nacional da je i osobno zatražio informaciju o tome je li se to dogodilo i da je također dobio negativan odgovor. On je o tome rekao:

- Nema razloga da vam ne potvrdim da sam zatražio informaciju na visokom mjestu, ali odgovor je bio da se taj slučaj nije dogodio. Dakle, nakon svega, osnovano se može sumnjati da netko politički štiti Georga lista, ako je zaista policija izbrisala iz sustava informaciju o njegovom privođenju radi posjedovanja droge. Nevjerojatno je, ali je ipak izgleda moguće, da netko u policiji štiti sumnjivu osobu u odnosu na jednog hrvatskog europarlamentarca. Ako je to točno to je zaista skandalozno. Vjerujte mi, svašta sam doživio u ovih 25 godina u hrvatskoj politici, ali ovo bi bio presedan bez premca. Svakako ću zatražiti da se ovaj slučaj potpuno raščisti i tražit ću od svih nadležnih državnih tijela efikasno djelovanje. Pokaže li se ta informacija točnom, s tim ću upoznati i odgovarajuća europska tijela. Uostalom, poznato je da sam odlučio ići protiv tog sumnjivog poduzetnika do kraja. Kako sam odmah tužio Georga Lista nakon njegovih optužbi protiv mene, jedva čekam da o svemu odlučuje sud. Nažalost, rasprava je zakazana tek krajem ove godine i zato sam spreman odustati i od zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu samo da bih se čim prije suočio s njim na sudu.

Nacional je dobio uvid u povjerljivu policijsku dokumentaciju koja otkriva da policija ne govori istinu o tom događaju. O njemu se i unutar policije vodila rasprava, nakon čega se počelo javno tvrditi da se slučaj nije dogodio. Zato se može propitivati zašto se taj slučaj nastoji zataškati.

Sukob premijera Zorana Milanovića i Jakovčića

Jakovčić je u veljači 2014. prepustio čelnu poziciju u IDS-u Borisu Miletiću. IDS je i dalje u koaliciji sa SDP-om. Početkom 2013. IDS je iz stranke izbacio Kajina jer se mimo statuta IDS-a bez suglasnosti stranke samostalno kandidirao za istarskog župana. Kajina je u tomu podržavao SDP. Jakovčić je to tih dana komentirao ovako:

- Ako netko misli da je moralno kandidirati potpredsjednika jedne stranke kao svog kandidata za istarskog župana, a mi imamo potpuno drugog kandidata i drugu proceduru, ondajetozaista kraj moralnosti u ovoj zemlji. Milanović ima potpuno pravo na svoje ambicije na Istru, ali mislim da je način na koji je to napravljeno krajnje degutantan i vrlo nemoralan.

Bio je to tada vrhunac sukoba premijera Zorana Milanovića i Jakovčića, koji je trajao nekoliko mjeseci. Tijekom tog sukoba Jakovčić je izjavljivao kako ga je Milanović na razne načine pokušavao ucijeniti.

Izjavio je da mu je Milanović rekao da može postati europarlamentarac na listi SDP-a samo pod uvjetom da SDP dobije mjesto gradonačelnika Pule. Ishod lokalnih izbora bio je porazan za Milanovića i njegove ambicije da u suradnji s Kajinom preotme vlast IDS-u u Istri. Jakovčić je potom uspio ući u Europarlament umjesto Nevena Mimice, koji mu je prepustio svoju poziciju jer je izabran za jednog od povjerenika unutar Europske komisije.

Jakovčić je za Nacional ovako opisao svoje trenutne odnose s Milanovićem:

- Poznato je da naših odnosa praktički i nema. Iako sam prije par mjeseci razgovarao s njim o Jadransko-jonskoj strategiji Europske unije jer kao glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za tu iznimno važnu Strategiju razgovaram o tome sa svim premijerima uključenih zemalja, nas dvojica nemamo nikakvu komunikaciju. Poznato je da sam prvi pozvao na redefiniciju Plana 21 jer je za mene on bio mrtvo slovo na papiru. Imao sam vrlo velikih neugodnosti zbog toga.

Zbog ponašanja policije odnosi IDS-a i SDP-a ponovo na kušnji

Jakovčić kaže da će Predsjedništvo IDS-a odlučivati o budućoj suradnji sa SDP-om, a posredno je najavio da bi zbog sumnjivog ponašanja policije IDS mogao zatražiti i da se njegov utjecaj u budućoj koaliciji proširi na sva tijela državne vlasti.

Poznato mi je da će IDS naprosto tražiti ispunjenje predizbornih programa i dogovora u kratkom roku nakon izbora kao uvjet za novu koaliciju. U taj paket sigurno će ući i angažman IDS-a u svim bitnim državnim tijelima, u što se do sada IDS uglavnom nije miješao, izjavio je Jakovčić. Sve to pokazuje da bi odnosi IDS-a i SDP-a ponovo mogli doći u ozbiljnu kušnju, ali ovaj put prvenstveno zbog sumnjivog ponašanja policije.

Bilo je proteklih mjeseci više pritužbi na postupanje djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka. Uglavnom su te pritužbe plasirali oni pojedinci koji su se nalazili na meti njihova profesionalnog interesa, tvrdeći da su žrtve policijske represije jer su politički protivnici Milanovića i SDP-a. Za takve tvrdnje nisu se nudili gotovo nikakvi dokazi.

Nacional je u slučaju uhićenja Georga Lista dobio uvid u dokumentaciju koja pokazuje da policija iz nepoznatih razloga pokušava sakriti da je List imao bilo kakvih problema s njima. To pak otvara prostor za propitivanje profesionalnog poštenja jednog dijela djelatnika unutar policije i policijskog nacionalnog Uskoka. Zato bi rasvjetljavanje zagonetnog zataškavanja uhićenja Georga Lista policiji trebalo biti prvorazredni profesionalni interes.

Upletenost Kajina i njegovih ljudi u istarske afere

Na kraju, sve je više indicija da 'narodni tribun' Damir Kajin na više mjesta ima dodirnih točaka s organiziranim kriminalom. Prvo je politički zaštitio većinu  aktera, uključujući i sebe, najveće istarske korupcijske afere Barbariga i Dragonera, a o čemu je Istarski već pisao(CSI Hypo: Istarski demokrati duboko umočeni u aferu Dragonera i Barbariga):

- Damir Kajin, predsjednik ID-a i predsjednik Skupštine IŽ i osoba koja je predložila amandman na Prostorni plan IŽ kojim je omogućena pretvorba iz livade u građevinsku zonu Barbarige i Dragnere

- Bruno Celija, član Predsjedništva Istarskih demokrata i član Predsjedništva Gradske organizacije ID-a Pule; u vrijeme prodaje Barbarige i Dragonere predsjednik Općinskog vijeća Vodnjana

- Stevo Žufić, predsjednik ID Poreč i član Predsjedništva ID-a; u vrijeme afere istarski župan i kasniji direktor A.B. Marisa i Darije, koja je upravljala Barbarigom i Dragonerom za račun HYPO banke

USKOK i kod Kajina?

A sada vidimo da političkim kišobranom možebitno štiti i međunarodne trgovce drogom, poput Lista. Zaista je vrijeme da USKOK pokuca na vrata ID-a i Damira Kajina, jer niti jedna stranka niti predsjednik stranke u Hrvatskoj nije toliko povezan s organiziranim kriminalnom kao Kajin i ID-i. Prodaja i prenamjena zemljišta, međunarodna trgovina drogama, te štićenje osoba koja su pravomoćno osuđene (Celija) ili pod mogućom istragom (List i Žufić). Ima sasvim dovoljno razloga da USKOK pokuca i na Damirova vrata.

Iako Kajin sam govori kako on nema nikakve imovine, službe represivnog aparata mogle bi ispitati odakle Alice Del Bianco tolika imovina, kad je vječito dužna za najmove, obveze prema državi i slično.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa