Kršan će se nagoditi s državom oko tužbe za HEP-ovu naknadu

0
Vladimir Veljović objašnjava vijećnicima postupak mirenja
Vladimir Veljović objašnjava vijećnicima postupak mirenja

Općina Kršan prihvaća postupak mirenja, odnosno mogućnost sklapanja nagodbe s Republikom Hrvatskom za štetu nastalu umanjenjem HEP-ove naknade za korištenje prostora, odlučilo je Općinsko vijeće na vanrednoj sjednici održanoj 10. ožujka.

Prijedlog Službe za mirenje pazinske stalne službe Trgovačkog suda u Rijeci vijećnicima je objasnio Vladimir Veljović iz pulskog zajedničkog odvjetničkog tima koji zastupa Općinu. Mirenje ne utječe na redovan sudski postupak, a glavna mu je prednost brzina tj. nagodba bi se mogla postići za nešto više od mjesec dana, a tužba podnijeta u prosincu prošle godine ima izgleda doći na red krajem ove godine.

Općina od države potražuje 9,5 milijuna kuna zbog odluke Vlade RH da rentu za TE Plomin raspodijeli na svih pet jedinica lokalne samouprave na Labinštini, umjesto dotadašnje podjele između Kršana i Labina u kojoj je Kršan dobivao 95 posto. Stara raspodjela temeljila se na uredbi Vlade RH, a nova na Zakonu o tržištu električne energije iz 2013. godine.

Silvano Uravić (SDP) ne sumnja da je Općina u pravu, odnosno da je Vlada svojom odlukom u koliziji sa svojom uredbom  i zato je zajedno sa Sanjom Frankola i Eđeom Brenčićem, vijećnicima iz Akcije mladih, ostao suzdržan kod izglasavanja odluke o mirenju. Načelnik Valdi Runko (nositelj NL) nije toliko siguran u obvezujuću moć Vladine uredbe, pa se, imajuću u vidu prosječno trajanje sudskog procesa te mogućnost da se sudski rasplet za Općinu pokaže nepovoljnim, založio za što bržu naplatu, mada je jasno da će ona biti manja od potraživanja jer je bit nagodbe u tome da obje strane popuste.   

„Ni jedna kuna ne mora doći u proračun!“, naglasio je govoreći o mogućnosti da HEP prihvati financiranje nekih od općinskih projekata. Vjerojatnosti da se obje strane „nađu“ na toj točci ima s obzirom da HEP zadnjih godina posluje s dobiti koju je obvezan investirati.  

Navedeni iznos Općina potražuje za razodblje od rujna 2013. do kraja studenoga 2014. godine, pa se nametnulo pitanje što sa štetom nakon tog razdoblja i nakon mogućeg postizanja nagodbe, a kao logičan odgovor na to da Općina mora tražiti ukidanje odluke i povratak na staru raspodjelu. Nakon što Veljović sud u Pazinu obavijesti o prihvaćanju postupka mirenja, vijećnicima predstoji sastanak na kojem će mu odrediti parametre kojima će se voditi u nagođenju. Konačnu odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju nagodbe također će donijeti Vijeće.

Kršanski vijećnici se upoznavaju s tabletima
Kršanski vijećnici se upoznavaju s tabletima

Vijećnici dobili tablete

Od ove sjednice vijećnici se koriste tabletima. Preuzimanje uređaja i kratka edukacija o njihovom korištenju obavljeni su sat prije početka sjednice, a na sjednici je izglasana izmjena poslovnika prema kojoj se materijali za sjednice vijećnicima dostavljaju elektroničkom poštom, a iznimno osobnom dostavom. (Tekst i foto: Robi Selan)    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa