Igor Vretenar: Mladi odvjetnik protiv bankarskih lihvara

0
Igor Vretenar
Igor Vretenar

Početkom ožujka većina je nacionalnih medija izvijestila da je Općinski sud Labin prvi u Hrvatskoj donio presudu za ništetnost kamate u kreditu s valutnom klauzulom. Informaciju je prva objavila Udruga Franak na svom Facebook profilu uz pojašnjenje da je presuda donesena protiv OTP banke.

Informaciju je potom potvrdila i predsjednica Suda Zdenka Raguž Zupičić. Ona nam je rekla da je na Općinskom sudu Labin 3. ožujka ove godine objavljena djelomična presuda u tužbi jedne fizičke osobe s našeg područja protiv banke i drugoptuženika jednog trgovačkog društva, sa sjedištem na području nadležnosti ovoga suda.

Djelomično prihvaćena tužba 

„Predmet parničnog postupka bio je utvrđenje ništetnim tri stambena ugovora o kreditu i to dva ugovora koja su se odnosila na eure i jedan ugovor u odnosu na švicarski franak. Presudom je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja kojim traži da se utvrde ništetnim cjelokupni ugovori o kreditu, dok je djelomično prihvaćen tužbeni zahtjev u dijelu kojim traži da se utvrde ništetnim odredbe iz navedenih ugovora o kreditu i to one odredbe prema kojima su ugovorene kamatne stope promjenjive u skladu s promjenama odluke o kamatama banke“, rekla nam je Raguž Zupičić.

Sutkinja Lorena Smoković je u obrazloženju presude zauzela stav da se radi o povredi načela ravnopravnosti sudionika i načela savjesnosti i poštenja u obveznim odnosima.

Tužbu je u ime oštećenog dužnika pokrenuo mladi labinski odvjetnik Igor Vretenar. Ukoliko presuda bude potvrđena i na višem sudu, Vretenar će u povijesti hrvatskog pravosuđa ostati upisan kao odvjetnik koji se prvi suprotstavio bankama da samoinicijativno i bez pravog obrazloženja tijekom trajanja kredita mijenjaju kamatne stope.

„U medijima se naglašavalo da je ovom presudom pobijeđen euro, no sud je ništetnom proglasio samo promijenjivu kamatu“, pojasnio nam je na početku razgovora odvjetnik Vretenar.

Promjenjiva kamata u ugovorima

* Ali svi mi u svojim kreditima imamo promjenjivu kamatu. Znači li to da bi potvrda prvostupanjske presude labinskog suda mogla izazvati pravu lančanu reakciju sličnih tužbi?
- Nakon što se ova vijest pojavila u medijima nazvalo me desetak odvjetnika iz čitave Hrvatske i raspitivali se o slučaju, jer su imali slične zahtjeve svojih klijenata i samo su čekali da netko prvi krene s tužbom. Doduše, već postoji jedna presuda protiv kredita u francima, koju je dobio odvjetnik Mastilović iz Rovinja i to kao oštećenik, ali ovo je prvi put da je utvrđeno da je promjenjiva ugovorna kamata ništavna i za ugovore u eurima.

* Zašto je promjenjiva kamata sporna ako smo svi u svojim ugovorima u kreditima pred javnim bilježnikom potpisali da se slažemo da će kamata biti promjenjiva?

- Problem je što korisniku kredita nitko ne kaže kada će mu dizati kamatu i koje okolnosti utječu na povećanje kamatne stope. Proizlazi da odluka o povećanju kamate ovisi isključivo o odluci jedne ugovorne strane, koja o tome ne pregovara s drugom stranom, niti ima unaprijed ugovorom jasno određene kriterije promijene kamate, već banka samo obavijesti klijenta da mu primjerice od 1. ožujka kamata više nije 4,5% već primjerice 6,5%. Sve su naše veće banke u vlasništvu stranih banaka i za pretpostaviti je da su sve uprave vezane bonusima. Kada uprava banke donese odluku o podizanju kamatne stope samo za jedan posto, to je njima na kraju godine nekoliko stotina tisuća do možda milijun kuna bonusa, a matičnoj banci u inozemstvu veća dobit.

Klijentu kamata gotovo udvostručena

* Što je bilo u konkretnom slučaju, za koji ste dobili prvostupanjsku presudu protiv OTP banke?

- Stranka o kojoj je riječ je imala tri ugovora o kreditu s OTP bankom, jedan u francima i dva u eurima. Sredstvima od kredita je adaptirana kuća. U tri kredita ugovorena je kamata od 4 do 5 posto i već nakon manje od mjesec dana banka ju je povećala na 6 posto, nakon par mjeseci već je bila 7, da bi na kraju stigla gotovo do 9 posto. Unatoč ovoj presudi, on još uvijek dosta duguje banci, najviše zbog tečaja švicarskog franka, pa je ova tužba pokrenuta ponajviše iz principijelnih razloga. Nažalost, valutna klauzula je odbijena u našem tužbenom zahtjevu, na što ćemo se žaliti žalbenom postupku. Naravno, očekujem i da će se OTP žaliti na presudu o ništetnosti promjenjive kamate.

Igor Vretenar nam je rekao kako se nada da će ova i druge slične presude biti poticaj bankama i državi da pronađu neko kompromisno rješenje. „Takvih osoba, kao što je moja stranka, ima jako puno u Hrvatskoj. Ne vjerujem da je bankama u interesu imati 200 tisuća stanova u vlasništvu kao ni imati osiromašeno društveno okruženje“, kazao je ovaj mladi odvjetnik koji je u struci od 2005., a kao samostalni odvjetnik od 2009. godine. Vretenar ima ured u Starom gradu Labinu, a živi u Gondolićima. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa