Održana Savjetodavna konferencija Županijske skupštine o Plominu C

0
Župan Valter Flego na Savjetodavnoj konferenciji Istarske županije
Župan Valter Flego na Savjetodavnoj konferenciji Istarske županije

U povodu predstojećeg referenduma o energentu u budućem trećem bloku Termoelektrane Plomin, koji će se 29. ožujka održati u gradu Labinu i općinama Raša, Kršan, Sv. Nedelja i Pićan, Skupština Istarske županije održala je 21. ožujka u Kinu Labin savjetodavnu konferenciju sa zainteresiranom javnošću.

Kako je istaknuo predsjednik Skupštine Valter Drandić, konferencija je završetak savjetovanja s građanima o Plominu koje je Istarska županija poduzela. Zaključci će biti formulirani u skupštinskoj proceduri i o njima će se raspravljati na sljedećoj redovnoj sjednici Skupštine Istarske županije.

Bila je ovo prilika da svi koji su za ili protiv ugljena kao energenta u Plominu 3 još jednom iznesu svoje argumente ili stavove. Šest ključnih sudionika, koji su imali po osam minuta za izlaganje, bili su Ljubica Cvenić iz Hrvatske elektroprivrede, pročelnik županijskog Odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju Marin Grgeta, Bernard Ivičić iz Zelene akcije, Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera, Zoran Tomić iz Greenpeacea Hrvatska te labinski gradonačelnik Tulio Demetelika u ime grada i općina Labinštine. Nakon toga su po četiri minute dobili svi građani i predstavnici institucija i organizacija koji su se prijavili za raspravu.

Demetlika je na početku pozdravio sudionike skupa i zahvalio svima koji Labinštini pružaju podršku u organiziranju referenduma. Župan Valter Flego kazao je da je skup potaknut željom da se glas građana Istre jasno čuje.

„Želimo jasno reći što mi u Istri mislimo o Plominu, koji je od izuzetne važnosti za Labinštinu, ali i cijelu Istru. Istarska županija se izričito protivi izgradnji Plomina 3 na ugljen kao energenta. Taj naš stav je poznat, nedvosmislen i konzistentan već gotovo dva desetljeća. U svim dosadašnjim prostornim planovima za plominsku je termoelektranu definiran plin kao energent. Zašita zadravlja i okoliša građana mora biti iznad svih interesa i investicija“, kazao je među ostalim župan i pozvao građane Labinštine da izađu na referendum i izraze svoju volju. (Tekst i foto: Robi Selan)

Sidionici Savjetodavne konferencije Skupštien Istsrke županije
Sidionici Savjetodavne konferencije Skupštien Istsrke županije

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa