Predsjednici svih vijeća Labinštine pozvali građane na nedjeljni referendum

0
Silvan Juran, Zdravko Vidak, Valter Poropat, Mladen Vlačić i Željko Zahtila
Silvan Juran, Zdravko Vidak, Valter Poropat, Mladen Vlačić i Željko Zahtila

Predsjednici općinskih vijeća Labinštine i Gradskog vijeća Labina, 25. ožujka održali su konferenciju za medije na kojoj su zajedno pozvali građane Labinštine da izađu na nedjeljni referendum, te se izjasne jesu li za izgradnju TE Plomin C 500 ne ugljen. Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednici Gradskog vijeća Labina Alda Miletić i Rasim Halilović.

 „Rezultat nedjeljnog referenduma je od presudne važnosti za Labinštinu i očekujemo da će hrvatska Vlada, bez obzira što ima mogućnost donijeti odluku prema vlastitom stavu, ipak poštivati mišljenje stanovnika ovoga kraja“, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Labina Valter Poropat, te dodao kako je Vlada prije svega trebala pitati građane Labinštine što misle o gradnji TE plomin C na ugljen, a samim time i o svom zdravlju i životnoj sredini.

Dodao je i kako službeni i važeći Prostorni plan Istarske županije, kao jedan od temeljnih županijskih dokumenata kojemu je suglasnost dalo i nadležno Ministarstvo, u Plominu predviđa plin kao energent.

Alda Miletić i Rasim Halilović
Alda Miletić i Rasim Halilović

Naglasio je kako je referendum prilika da cijela Labinština iznese svoje mišljenje, te pokaže da može odlučiti sama, bez nametanja s bilo koje strane. Rezultat referenduma, složili su se predsjednici vijeća Labinštine, trebao bi biti jasna poruka da građani ne prihvaćaju donošenje odluka u njihovo ime.

„Želimo da se glas naših sugrađana čuje i da se naše mišljenje uvaži. Zato molim sve građane Labinštine da u nedjelju izađu ne referendum i zaokruže da li su za ili protiv TE Plomin C na ugljen“, izjavio je Poropat u ime svih okupljenih predsjednika vijeća. Predsjednik Općinskog vijeća Kršana Zdravko Vidak kratko je poručio: „Neka građani odluče kako misle da je najbolje“.

Željko Zahtila, predsjednik Općinskog vijeća Raše kazao je kako je ovo pitanje izrazito važno za čitavu Labinštinu, te nastavio: „U javnosti se glasno čuje riječ „plin“ kao energent, ali i želja da se očuva okolina i zdravlje ovdašnjih stanovnika. Stoga je raško vijeće 23. veljače jednoglasno donijelo odluku o raspisivanju referenduma“, objasnio je. Podsjetimo, istoga dana takvu odluku donijela su i ostala općinska vijeća Labinštine, te Gradsko vijeće Labina.

Plomin kao rezervat za termoelektrane

„Sada smo građani Europske unije i moramo poštivati stav građana kada se radi o bilo kakvom projektu. Pogotovo kada je riječ o velikim zagađivačima. Treba maksimalno poštivati sva dostignuća u zaštiti zdravlja i okoliša“, dodao je Mladen Vlačić, predsjednik Općinskog vijeća Sv. Nedelje uz poziv građanima da u nedjelju pokažu svoj stav.

Predsjednik pićanskog Općinskog vijeća Silvan Juran izjavio je kako na ovom području moraju prestati nicati dimnjaci kako bi postao ekološki čistiji. Neprihvatljivim smatra da na ovako malom prostoru jedna do druge niču termoelektrane, te da Plomin postane njihov rezervat.

„Vlada o tom pitanju ima pravo samostalno odlučiti, no bitno je i mišljenje naših građana, te je bitno izaći na ovaj referendum“, kazao je Juran. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa