Licul: Hitno rješavati problem nenaplaćenih potraživanja Grada Pule!

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

Mauricio Licul, pulski nezavisni vijećnik, uputio je Gradskom vijeću interpelaciju u svrhu rješavanja nenaplaćenih potraživanja Grada Pule. Interpelaciju su potpisale sve oporbene stranke: SDP, HSU, HSLS, SDA. HDZ i HDS te nezavisni vijećnik Bruno Nefat.

Licul predlaže da se gradonačelniku naloži da u roku od 15 dana donese odluku o tome da se Gradsko vijeće svaka tri mjeseca izvještava o visini nenaplaćenih potraživanja, dinamici naplate uz obrazloženja nenaplaćenih potraživanja, poduzetim radnjama za naplatu potraživanja te o mogućim oprostima dugova uz obrazloženje takvih poteza. Također predlaže da se na stranicama Grada objavljuje i redovito ažurira lista dužnika.

„Nakon što su u Gradu Puli donesene odluke kao što su između ostalog povećanje prireza sa 7,5 posto na 12 posto, povećanje cijena vrtića sa 650 na 690 kuna te ukidanje prava na besplatni prijevoz za učenike koje direktno zavlače ruku svim građanima u džep, smatrao sam da je vrlo bitno početi razgovarati u predstavničkom tijelu svih građana o problemu nenaplaćenih potraživanja prema Gradu Puli“, stoji u dopisu kojim je predsjedniku Gradskog Vijeća Robertu Cveku predložio navedene mjere.

Procjenjuje se da Grad Pula potražuje oko 166 milijuna kuna, što je više od polovice njegovog proračuna, ali gradska uprava ne izvješćuje javnost tko su dužnici, kakvo je stanje naplate, kome su i koliki dugovi otpisivani i koliko je i zbog čije odgovornosti novca propalo zbog neučinkovite naplate. Također nije poznato ni kakvo je danas stanje s dužnicima prema 11 gradskih poduzeća i još toliko ustanova i organizacija.

Licul insistira da se za potrebe rasprave, nakon što gradonačelnik donese odluku i uputi je vijeću, osiguraju svi potrebni materijali, dokumenti  i imena te da se jasno pripreme razlozi i potrebni podaci kako bi se što kvalitetnije i transparentnije rapravljalo o ovom problemu, odnosno nepoznanici te demistificirali dužnici i razlozi dugovanja. 

„Nenaplaćena potraživanja Grada Pule tema su koja nadilazi političku pripadnost i orijentaciju i samim time očekujem konsenzus i vladajućeg IDS-a da se bez političkih pritisaka i političkih nadmudrivanja nakon rasprave o ovoj temi  podrži prijedlog zaključka sa svim navedenim elementima kako i stoji u predloženoj interpelaciji“, poručuje Licul. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa