Istarski vinari u Toscani upoznali proizvodnju i kušali lokalna vina

0
Tridesetak vinara, znanstvenika i enologa krajem prošlog tjedna posjetili su talijansku regiju Toskanu
Tridesetak vinara, znanstvenika i enologa krajem prošlog tjedna posjetili su talijansku regiju Toskanu

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre je u sklopu europskog projekta IPA/EFRR „Putevima malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra) organizirala putovanje dobre prakse za tridesetak vinara, znanstvenika i enologa koji su krajem prošlog tjedna posjetili talijansku regiju Toskanu – dom najpoznatijih vina Italije, njihove proizvođače vina i vinske podrume.

Na projektu s hrvatske strane sudjeluju: Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča kao vodeći partner na projektu te Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre dok od slovenskih partnera sudjeluju Kmetijski inštitut Slovenije iz Ljubljane, Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije – Turistica iz Portoroža, Društvo vinogradnikov Slovenske Istre te Konzorcij VIN ISTRE iz Izole.

Cilj poboljšati prepoznatljivost Istre

Cilj prekogranične suradnje je poboljšati prepoznatljivost Istre kroz zajednički marketing tradicionalnog poljoprivrednog proizvoda – vina malvazije istarske, njegovu promociju i uključivanje u turističku ponudu te time ojačati utjecaj i promicanje turizma u manje frekventnim dijelovima regije što ima neizravan utjecaj na poboljšanje zaposlenosti, gospodarski rast i široku raznolikost turističkih usluga.

Prema planu studijskog putovanja tijekom tri dana sudionici putovanja posjetili su neke od najboljih vinogradskih regija i provincija Toskane, tj. Chianti, Montepulciano, Montalcino i San Gimignano, te kušali najpoznatija lokalna vina, kao npr. Brunello di Montalcino, Chianti, Chianti Classico, Vernaccia di San Gimignano, Nobile di Montepulciano i dr.

Ciljne skupine ovog putovanja, desetak proizvođača vina uz predstavnike udruga vinara i znanstvenike, enologe i studente koji sudjeluju na projektu, imali su prilike kušati lokalna vina i vidjeti podrume, proizvodnju vina, ponudu pojedinih podruma, te njihov način rada.

Sudionici putovanja upoznali su se i s oznakama najviših kategorija lokalnih vina: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) što u kategorizaciji vina označava najvišu oznaku za kontrolirano i garantirano podrijetlo. Postoje još i oznake DOC (Denominazione di Origine Controllata), koji ukazuje na oznaku kontroliranog podrijetla vina, zatim IGT (Indicazione Geografica Tipica) označava oznaku za vina s kontroliranim podrijetlom grožđa tipičnog za regiju iz kojeg dolazi, te Vino di tavola, ili stolna vina.

 „Ovo je drugo od dva putovanja dobre prakse koja su predviđena radnim programom projekta. Prošle smo godine sa slovenskim partnerima posjetili austrijske pokrajine Štajersku i Gradišće, a ove godine posjetili smo najpoznatiju talijansku vinsku regiju, Toskanu kako bismo se upoznali i s njihovom praksom“, rekla je voditeljica projekta dr.sc. Sanja Radeka s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

Prepoznat značaj istarske malvazije

Već sada je vidljivo da je kroz ovaj projekt prepoznat značaj malvazije istarske kao važne sorte za održivi razvoj prekogranične turističke destinacije Istre i kao takav je prepoznat u programu sufinanciranja navedenog fonda EU. Ovaj projekt slijedi viziju trajno održivog razvoja prekograničnog istarskog područja, te pridonosi glavnim uvjetima istog u području turizma: zaštita prirodne baštine, uvažavanje interesa lokalne zajednice i poštivanje njezinog kulturnog identiteta, te konkurentnost cjelovitog turističkog proizvoda s ciljem produljenja turističke sezone i stvaranja dodatnih i održivih izvora zarade na lokalnom stanovništvu.

Prema istraživanju među potrošačima provedenom u sklopu projekta utvrđeno je što preferiraju potrošači, te će se prema tome stvarati turistički paket vinskih cesta svježih, odležanih i desertnih malvazija koji će na web stranici projekta biti prikazani na interaktivnoj karti.

Također, porečki Institut za poljoprivredu i turizam proveo je detaljnu analizu na pedesetak uzoraka vina malvazije istarske hrvatskih i slovenskih proizvođača, tj. odredio kemijsko-fizikalni sastav, te proveo senzornu karakterizaciju različitih stilova malvazije istarske; definirani su različiti stilovi malvazije istarske – svježa, zrela,  proizvedena različitim postupcima maceracije; izrađen je stručno-tehnički elaborat za proizvođače s tehničkim smjernicama za optimizaciju pojedinog tipa malvazije na ljudsko zdravlje.

Projekt Putevima malvazije istarske/ Po poteh istrske malvazije djelomično se nadovezuje i nadopunjava s drugim projektima na kojima partneri sudjeluju ili na kojima su surađivali, a želja je  da iz ovog projekta proizađe jedan novi, kvalitetan turistički proizvod koji će svoju bazu crpiti iz prepoznatljivosti vina malvazije istarske. Ukupna vrijednost projekta iznosi  471.573 eura, od čega će se najveći dio financirati iz sredstava IPA projekta, a u manjim dijelovima od partnera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa