Sve Peđine prijateljice: Doznajte imena dama koje su pušile s Grbinom

0
Peđa Grbin konobario u humanitarne svrhe u jednom zagrebačkom kafiću (foto: Index.hr)
Peđa Grbin konobario u humanitarne svrhe u jednom zagrebačkom kafiću (foto: Index.hr)

Humanitarna akcija na kojoj je Peđa Grbin sudjelovao kao konobar okupila je svu svitu iz Ministarstva obrazovanja. Predsjednik Obora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin u jednom zagrebačkom kafiću, nedavno je konobario u humanitarne svrhe, piše portal Dnevno.hr.

Saborski zastupnik SDP-a Grbin zamijenio je tako političke rasprave konobarenjem, a sav zarađen prihod ide štićenicima humanitarne udruge Mali zmaj. Ovaj vrijedan Grbinov humanitarni potez valja pozdraviti, ali svakako vrijedi spomenuti i društvo s kojim je proveo tu noć.

Naime, našle su se tamo dame koje se uglavnom vezuju uz Ministarstvo obrazovanja, a našem sugovorniku koji je svjedočio tome događaju nije jasno kakvu poruku dotične šalju svojim ponašanjem mladima. Uz obilje alkohola, u društvu Peđe Grbina, dame koje bi trebale biti uzor učenicima jer svaka škola mora provoditi preventivni program borbe protiv pušenja, mahale su s cigaretama. No, dakako svatko odlučuje o svojem životu, pa tako i dame iz ove priče čije su biografije izrazito zanimljive.

U društvu s Grbinom našla se Snježana Gernhard voditeljica Službe za kurikulum, udžbenike i standard u jednoj od vodećih Uprava Ministarstva znanosti i obrazovanja i športa. Ova dama te se funkcije domogla u rujnu 2013. godine dok je tim resorom vladao Željko Jovanović, a odrekao je se nije niti novi ministar Mornar. Možda tajna njezine dugovječnosti leži u tome što je sestra SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan. Inače, radi se o profesorici hrvatskog jezika koja je na to mjesto, prema kazivanju djelatnika došla doslovce preko noći iz jedne osnovne škole u zagrebačkom Borovju bez javnog natječaja.

Dobila je tada važan resor u kojem je zadužena za postupak odobravanja novih udžbenika. Drugi važan zadatak, kojega je ova dama svojedobno trebala ispuniti jest izrada kurikuluma za zdravstveni i građanski odgoj. Ono što je u ovoj priči izrazito intrigantno upravo je sestrinska veza Gernhardove i Biljane Borzan. Nije neobična pojava da vladajući partijske kolege, rođake, prijatelje ili pak kumove guraju u državne institucije.

Do sada smo svjedočili cijeloj plejadi takvih imenovanja. Ali kada je riječ o imenovanoj gospođi i sestri moćne SDP-ovke treba znati da je ova birala gdje će je smjestiti pa joj se najpogodnijim učinilo Jovanovićevo ministarstvo. Inače, Borzan za sebe rado ističe kako je rođenjem i razmišljanjem Slavonka, premda je njezin otac Jovo Ćupurdija podrijetlom iz Like, a majčini korijeni sežu u Bosnu.

Međutim, korijeni ovih dviju partiji privrženih dama vezuju se i uz zloglasnu Udbu. Naime, otac joj je radio kao profesor u jednoj osječkoj školi, dok joj je majka radila u osječkoj Službi državne bezbednosti. Sestra je naslijedila očeve sklonosti, dok je Biljana liječničku karijeru pretpostavila političkoj.

I Sabina Glasovac pomoćnica ministra u Upravi za odgoj i obrazovanje jedna je od dama koje su se družile s Grbinom. Sabina je od 2012. godine obnašala dužnost savjetnice u Ministarstvu obrazovanja, a bila je i članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske. Uz politički angažman u Zadru i Zadarskoj županiji, od 2006. do 2012. godine u Gimnaziji Franje Petrića u Zadru bila je nastavnica engleskog i njemačkog jezika.

O mladoj Sabini pisao je i lokalni znet.hr tvrdeći kako je za razliku od ostalih stranačkih kolega ona u stranci zadužena za izmaranje protivnika dosadnim i nekreativnim pitanjima i izjavama.

-Sabina u svojim govorima pokazuje i dozu agresivnosti, koja bi doduše i trebala postojati kod oporbe, ali uz to nema ništa drugo. Izjave i pitanja poput, kada ćete gradonačelniče dati ostavku, ne služe ničemu. Naime, za takvo pitanje potrebni su čvrsti argumenti, koje Sabina ako i ima – ne iznosi.

Također, takva pitanja nakon vrlo kratkog vremena postaju kontraproduktivna. To je rasprava koja se svakodnevno vodi po kafićima, ali nitko ju ne želi slušati i u vijećnici. Tu se ipak očekuje malo viši nivo konverzacije, a ovo je i savjet Sabini. Takvo jednoteisto ponavljanje iritira. Sabina je imala i problema s iznošenjem istinitih činjenica. Na primjer, 2007. godine uoči parlamentarnih izbora, Sabina je htjela poentirati i zaraditi glasove kritizirajući jeftinu prodaju zemljišta Hrvatskih šuma, odnosno bivšeg Rasadnika nasuprot parka Vruljica, veličine od čak 20 hektara. Tada je zabila autogol, budući da su je demantirale Hrvatske šume, koje su izašle s podatkom kako je veličina bila samo – 2 hektara- pisalo se na spomenutom mediju.

Posljednja, ali ne manje zanimljiva dama u Peđinom društvu jest Adriana Mastelić, savjetnica u kabinetu prvotno ministra Jovanovića, a potom i aktualnog ministra obrazovanja Vedrana Mornara. Za ovu damu može se reći da je samozatajna, jer javnost je za nju mogla čuti tek u rijetkim situacijama kada je pratila bivšeg ministra, donosi Dnevno.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa