Klub mladih IDS-a Labinštine poručio: Plin ili dole kamin!

0
Klub mladih IDS-a oglasio se uoči referenduma
Klub mladih IDS-a oglasio se uoči referenduma

Uoči referenduma o TE Plominu C oglasio se i Klub mladih IDS-a. Njihov je moto „Plin ili dole kamin“, kako su istaknuli, te pozvali HEP i vladu da odbace ugljen kao energent planirane elektrane u Plominu.

Potpredsjednik Kluba mladih IDS-a Paolo Brezac podsjetio je na tragediju naselja Ripende, od kuda i on vuče korijene: „Ripenda je najjasniji primjer što znači imati elektranu na ugljen u blizini, ovdje su posljedice najočitije, mnogo karcinoma, mnogo raseljavanja, kao i potpuno zamrlo selo Ripenda-Verbanci. To je ekstreman primjer, ali i obrazac koji pogađa cijelu Labinštinu, desetljeće za desetljećem“.

Alek Dragojević, predsjednik Kluba mladih IDS-a Labinštine izrazio je sumnju da će projekt nove elektrane gospodarski pokrenuti ni Labinštinu, kamo li Hrvatsku: „Koji će biti izvođači radova, hoće li uopće biti iz Hrvatske? Hoće li radnici na projektu doista trošiti čak 6.200 kuna mjesečno dok budu na ovim prostorima, kako tvrdi HEP? Koliko opreme za TE Plomin C bi se uopće izradilo u Hrvatskoj? Veliko je pitanje i na kraju hoće li uopće deklarirane koristi biti veće od troškova zaštite okoliša, zdravstvenih tretmana, održavanja elektrane i slično“.

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Labin Lari Zahtila istaknuo je nezadovoljstvo što HEP Labinštini pred nosom maše novcima. „HEP tvrdi da će Labinština u 40 godina rada TE Plomina C dobiti 1,32 milijardi kuna. S druge strane samo vrijednost ugljena za godišnje potrebe nove elektrane može dosezati i pola milijarde kuna, odnosno do 20 milijardi kuna u 40 godina, koliko se može procijeniti iz svjetskih cijena ugljena i tečaja dolara. Osim toga nedavno istraživanje Instituta za javne financije ukazuje da Istra godišnje prosječno uplaćuje 795 milijuna kuna više državi nego li dobiva natrag, pa je jasno od kuda dolazi novac s kojim HEP mami građane Labinštine“.

Na kraju su poručili da je ipak najbitnije da građani sami odluče jesu li za ili protiv ugljena kao energenta za TE Plomin C, a to će učiniti tako da u nedjelju izađu na referendu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa