Štifanić se sam javio u talijanski zatvor: Moram odslužiti sedam godina za dilanje!

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Dobra večer, ja sam Dalibor Štifanić. Iz Hrvatske sam i javljam se na odsluženje kazne. Ajde da to konačno riješim jer imam rješenje o sankciji - rekao je nedavno Puljanin Dalibor Štifanić (48) karabinjerima kad im se ukazao na vratima postaje u mjestu Lignano Sabbiadoro, piše Jutarnji.hr.

Karabinjeri su ostali zatečeni, no ubrzo su provjerom podataka i dokumentacije koju im je Štifanić, noseći kofer u ruci, predočio shvatili da imaju pred sobom pravomoćno osuđenog međunarodnog dilera koji je pripadao skupini prozvanoj Made in Torino.

- Prije desetak dana stiglo mi je rješenje o izvršenju kazne s torinskog prizivnog suda. U posljednje vrijeme živim u Bevazzani di Latisana. Osuđen sam na sedam godina. Odvjetnik Alberto Tedeschi savjetovao mi je da je najbolje da se javim na odsluženje kazne. I zato sam tu - objasnio je karabinjerima Štifanić dok su organizirali njegov transport u zatvor u Udine.

Porezni dug

Tada su Štifaniću rekli i da mora platiti 30.000 eura koliko je, prema presudi, torinski sud ocijenio da je zaradio preprodajom opijata. Sljedećih sedam godina, ako ne uspije ishoditi prijevremeni izlazak uz eventualni kućni pritvor nakon odslužene dvije trećine kazne, Štifanić će provesti u ćeliji zatvora u Ulici Spalato u Udinama. Dok mu se sudilo u Italiji, u Puli je vodio normalan život. Otvorio je obrt za prijevoz putnika koji je egzistirao nepunih pet godina, a okušao se i u ugostiteljstvu. Trenutno prema državi ima 16.000 kuna poreznog duga.

Špijunske mikrokamere

Kako je sve počelo? Prije 30-ak godina Štifanić se skrasio u talijanskoj Latisani. U Pulu je dolazio redovito, no zanimljiv krug prijatelja otvorio mu je poslovne vidike. Uz obrt za usluge prijevoza, krenuo je zarađivati i na opijatima. U prosincu 2004. torinski su policajci intenzivno hvatali dilere. Droga iz Španjolske stizala je u Piemonte. Pratili su ih i prisluškivali te im po kućama, garažama i autima postavljali špijunske mikrokamere. Više od 120 telefona bilo je pod nadzorom te isto toliko bankovnih računa na kojima su gomilali zaradu.

Istražitelji dilere prvotno nisu uspjeli povezati u narkoskupinu koja se udružila za preprodaju pa ih je samo petero, od ukupno 78 koliko ih se našlo na istražnom nalogu, zadržano u pritvoru. Policiji su spočitavali da su dokazi klimavi pa je tako i Štifaniću, sa desecima Talijana, Kolumbijaca i Španjolaca, omogućeno da se brani sa slobode.

Konačni pravorijek

Ipak, konačni pravorijek koji ga je sustigao je sedmogodišnja robija iako je Štifanić sud uspio donekle uvjeriti da je svijet narkotika napustio mjesec dana prije nego što mu je prijatelj uhićen sa 4 kg kokaina pristiglih iz Španjolske.

Bio je 1998. otet zbog 10 milijuna lira duga

Štifanić je i u Hrvatskoj punio novinske stupce, i to kao žrtva otmičara. U ljeto 1998. oteli su ga Željko Dekonte i Rešad Ličina, koji su svoje kazne u međuvremenu i odslužili: Dekonte tri godine, a Ličina godinu i pol.

Te 1998. Dekonte je rekao Štifaniću da se nađu u Portorožu i da mu vrati 10 milijuna lira. Otmicom su pokušali iznuditi isplatu većeg dijela novca. Zaprijetili su mu da će ga ubiti ako svoj Opel Kadett Cabrio ne odveze preko Vukovara u Jugoslaviju i ne preda ga nepoznatim osobama. Također su ga prisilili da u vrijeme zatočenja u kući u Valturi nazove svog rođaka Damira u Torino da bi Dekonteu predao Rolex vrijedan 10.000 DEM, što je on i učinio. Morao je potpisati i izjavu o preuzimanju 19.000 kuna teških obveza prema HPT-u koje je imala Dekonteova supruga, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa