Gradnja pulske bolnice uvod u naplatu parkiranja za pacijente?

0
Opća bolnica Pula je zbog radova ograničila parkiranje u svom dvorištu
Opća bolnica Pula je zbog radova ograničila parkiranje u svom dvorištu

Nakon što je Opća bolnica Pula zbog radova na obnovi ograničila parkiranje u svom dvorištu, isto su učinile osnovna i srednja talijanska škola, koje se nalaze preko puta. Dotične, naime, nemaju građevinske radove, no imale su problem s parkingom. Osoblje i pacijenti bolnice, u nedostatku bolničkog parkinga, parkirali su na okolnim područjima, stvarajući probleme stanarima i drugim ustanovama.

Uz novu bolnicu predviđeno je i novo parkiralište s najmanje nekoliko stotina parkirnih mjesta (neslužbeno se spominje brojka od čak njih šesto) što je nesumnjivo pravo olakšanje za prometno zakrčenu Pulu. Nažalost, iskustvo je pokazalo da ograničavanje kretanja uz zgrade od javnog značaja obično prati i ograničavanje ili naplata parkinga. Neke su hrvatske bolnice, primjerice zagrebačko Rebro, već uvele naplatu za pacijente i dio osoblja, a Pula i Rijeka dosad su bile pozitivna iznimka.

Od  nadležnih u pulskoj bolnici prošlog smo tjedna pokušali doznati kad će biti uređeno novo parkiralište, hoće li radovi trajati dvije godine – kako se predviđa za gradnju bolnice u cjelini, ili će se na otvorenje parkirališta ići ranije, no suprotno najavama, odgovor nismo dobili. Ostali smo tako prikraćeni i za informaciju o eventualnoj naplati parkiranja.

Manji dio parkirališta uz školu ostao je otvoren javnosti, a veći rezerviran je za djelatnike škole
Manji dio parkirališta uz školu ostao je otvoren javnosti, a veći rezerviran je za djelatnike škole

U međuvremenu, u talijanskoj školi u neformalnim se krugovima vodi rasprava kome dozvoliti parkiranje na netom zatvorenom parkiralištu, predviđenom za djelatnike škole, kojih je, naravno, mnogo više od parkirnih mjesta. Neslužbeno doznajemo da se najveća prašina digla oko Tamare Brussich, visokorangirane IDS-ovke i vijećnice Županijske skupštine, kojoj bi trebalo biti dozvoljeno parkiranje, iako uopće ne radi u školi. Ona je, naime, ravnateljica vrtića "Rin Tin Tin", udaljenog gotovo kilometar.

O stanju s parkiranjem u tom djelu Pule upit smo uputili i Gradu Puli. Pitali smo kako će biti regulirano parkiranje nakon dovršetka bolnice; zatim hoće li biti besplatno ili uz naplatu; kad se planira otvorenje novog parkirališta; hoće li i staro biti u funkciji; te je li škola zatražila dozvolu Grada za ograničavanje parkiranja na svom parkiralištu.

Iz Odsjeka za informiranje Grada Pule odgovorili su nam  da „sva pitanja vezano za izgradnju parkirališta nove pulske Opće bolnice, kao i ona vezano za završetak radova te regulaciju naplate parkiranja uputimo na adresu Opće bolnice Pula u čijoj je nadležnosti izgradnja nove bolnice te popratnih sadržaja.

„Što se tiče pitanja oko najave osnovne i srednje talijanske škole o ograničavanju parkiranja treba napomenuti da su predmetne nekretnine kao i parkiralište u vlasništvu spomenutih škola te s toga navedene ustanove mogu raspolagati svojim nekretninama samostalno“, odgovoreno nam je iz Grada Pule.

Ulica koja dijeli bolnicu i školu jedna je od prometnijih
Ulica koja dijeli bolnicu i školu jedna je od prometnijih

Ako je suditi po zemljišnim knjigama, odnosi Grada i škola u nadležnosti Talijanske unije nisu bili idealni. U aktivnom izvatku čestice 709/1 upisane u katastarsku općinu Pula nalazi se niz zabilježbi. Za vrijeme posljednjeg mandata Luciana Delbiana kao gradonačelnika Pule, Grad se 2004. godine pokušao uknjižiti kao vlasnik parcele na kojoj je škola, no sud je odbio prijedlog za uknjižbom. Nakon toga vršio se niz spajanja čestica na temelju međusobnog ugovora osnovne i srednje talijanske škole, u izvadak su uvedene zabilježbe o uporabnoj dozvoli za novu sportsku dvoranu, kao i ona o propalom pokušaju promjene kulture zemljišta u katastru.

Valja napomenuti i da su danas, za razliku od nekih humanijih vremena, bolnice pod velikim pritiskom za racionalizacijom poslovanja i smanjenjem troškova, a drugo, još ružnije lice cijele priče su pokušaji povećanja prihoda pretjeranim iznajmljivanjem i naplatom raznih, nekoć besplatnih usluga u okviru bolnica. Zašto bi gubitke bolnica morali platiti pacijenti, osoblje i u konačnici svi oni koji slučajno imaju stan u nekoj od okolnih zgrada i koji su sasvim sigurno ne samo plaćali komunalnu naknadu za uređenje parkirališta, nego i uredno izdvajali doprinos za zdravstveno osiguranje? (Kristian Stepčić Reisman)  

Radovi na gradnji bolnice
Radovi na gradnji bolnice

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa