Labinština iz EU fondova povukla 60 milijuna kuna

0
Asfaltiranje nerazvrstanih cesta sredstvima IPARD programa
Asfaltiranje nerazvrstanih cesta sredstvima IPARD programa

Prema podacima iz Upravnog odjela za proračun i financije može se procijeniti da je Grad Labin u proteklih pet godina iz europskih fondova povukao 57,62 milijuna kuna.

Za više od polovice tog iznosa zaslužan je Vodovod Labin, koji je posredstvom Hrvatskih voda u protekle tri godine za svoje projekte dobio 31,62 milijuna kuna. No, valja naglasiti da je tim sredstvima popravljana i proširena vodoopskrbna mreža i u drugim općinama.     

Sam Grad povukao je 16,19 milijuna kuna, od čega 12,79 milijuna kuna za deset projekta, među kojima s 5,91 milijun kuna prednjači Poduzetnička zona Vinež. Ova sredstava ostvarena su uglavnom putem nadležnih ministarstava, a preostalih 3,4 milijna kuna za 12 projekta u suradnji sa stranim partnerima.    

Komunalno poduzeće Prvi maj iskoristilo je 8 milijuna kuna, od čega 6,42 milijuna kuna izradu dokumentacije i izgradnju Pretovarne stanice na odlagalištu Cere, a 1,6 milijuna kuna za nabavku zelenih otoka. Labin stan je za obnovu stambenih zgrada iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvario 1,8 milijuna kuna poticaja.  

U ovoj godini očekuje se početak izgradnje sortirnice i reciklažnog dvorišta u sklopu treće faze sanacije i rekonstrukcije odlagalište Cere, što će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati s 9,74 milijuna kuna. Prvi maj također planira iz Fonda dobiti 2,25  milijuna kuna za nabavku opreme za selektivno prikupljanje otpada.

Općina Kršan povukla 1,7 milijuna kuna

Od općina Labinštine mogućnost financiranja iz EU fondova najviše je iskoristio Kršan, koji je povukao1,7 milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstane ceste Kožljak - Čepić polje. Radi se o pretpristupnom IPARD programu koji Labinu nije bio dostupan jer je namijenjen naseljima manjima od 10 tisuća stanovnika. Iz IPARD-a je svoje nerazvrstane ceste asfaltirala i Sv. Nedelja, ali ona tek sprema dokumentaciju kojom će zatražiti povrat 2,4 milijuna kuna.

Kršan je u međuvremenu prijavio tri projekta: izgradnju dječejg vrtića vrijednog oko četiri milijuna kuna, šetnicu od Plomin Luke do Brestova u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna te uređenje Kaštela Kršan vrijedno 870 tisuća kuna. U planu ima prijavu izgradnju školske sportske dvorane u Potpićnu, Gospodarsko-poslovne zone Kršan - istok, infrastrukturu starogradske jezgre Plomina, kanalizacijski sustav Purgarija - Čepić, vodovod Kamenjari - Kušari - Fonovići i prometnicu Kloštar - Tupljak.

Sv. Nedelja također namjerava prijaviti izgradnju dječjeg vrtića vrijednog četiri milijuna kuna te asfaltiranje ceste od odlagališta Cere do Sv. Martina.

Općine Raša i Pićan do sada nisu iskoristile mogućnost financiranja iz EU fondova. Raša priprema projektnu dokumentaciju za uređenje i rekonstrukciju svog sportskog kompleksa te za sanaciju i rekonstrukciju ceste Brovinje - Skitača, a Pićan će aplicirati za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, izgradnju vatrogasnog doma i proširenje groblja. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa