Rockwool radnicima povećao božićnice, plaća dopunsko zdravstveno, prekovremene…

0
Radno mjesto u Rockwoolu jedno je od najprivlačnijih na Labinštini
Radno mjesto u Rockwoolu jedno je od najprivlačnijih na Labinštini

Nakon dva kruga pregovora između predstavnika tvrtke ROCKWOOL ADRIATIC i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije o zahtjevima za izmjenu Kolektivnog ugovora za radnike ove tvornice, na obostrano zadovoljstvo postignut je dogovor. Određena prava, a koja su se do sada uređivala jednostranom odlukom poslodavca, biti će utvrđena u Kolektivnom ugovoru kao obveza, dok se određena materijalna prava radnika povećavaju, odnosno utvrđena su nova materijalna prava radnika. Anex Kolektivnom ugovoru o dogovorenim izmjenama, potpisat će se u prvoj polovici travnja, a primjenjivati će se od 1. travnja 2015. godine.

Nova ugovorena prava

Nova ugovorena prava su da će ROCKWOOL ADRIATIC snositi troškove dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve radnike Društva dok su u radnom odnosu. U tom smislu zajednički će se odabrati adekvatnog pružatelja dopunskog zdravstvenog osiguranja s kojim će se sklopiti polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Pored toga, prilikom odlaska u mirovinu Rockwool će radniku isplatiti otpremninu u visini od 8.000,00 kuna i svaki radnik ostvaruje pravo na dar u naravi u iznosu od 400,00 kuna koji će se isplaćivati u mjesecu Uskrsa.

Poboljšanje dosadašnjih ugovorenih prava

Pored toga, poboljšana su i neka od dosadašnjih ugovorenih prava, pa će se iznos za dar djetetu do 15 godina starosti povećati s 350 na 600 kuna, povećava se dodatak za popodnevni rad s dosadašnjih 5 na 10 posto, a božićnica se s dosadašnjih 1.250 povećava na 2.000 kuna bruto, od čega će se 750 kuna oporezivati (Regres za godišnji odmor ostaje 1.250 kuna).

Isplata bonusa i raznih nagrada

U Kolektivni ugovor će se utvrditi obveza poslodavca o isplati bonusa i raznih nagrada ovisno o ostvarenju postignutih ciljeva, a koja su do sada bila utvrđena Odlukom poslodavca kao mogućnosti. Pa se radnici, u cilju unapređenja zaštite na radu kojoj poslodavac pridodaje veliku pažnju,  potiču da daju svoje prijedloge za unaprjeđenje zaštite na radu. Svaki prijedlog koji bude prihvaćen i proveden u praksi nagrađuje se iznosom od 700 kuna bruto.
Predviđena je i mogućnost dobivanja bonusa u visini od 500 kuna bruto tromjesečno ukoliko se ostvari rezultat od 0 ozljeda na radu sa izgubljenim satima. Pravo na bonus u slučaju ostvarivanja rezultata imaju svi radnici.

Povjerenicima radnika za zaštitu na radu koji brinu o provođenju propisa iz zaštite na radu radnika na kraju mandata isplaćuje se nagrada u visini od 1.200 kuna bruto. Nadalje, u Kolektivni ugovor utvrđuje se obveza isplate potpore radniku za novorođeno dijete u visini od 400 kuna bruto.

U ime sindikata na pregovorima u Milanu bili su Marina Cvitić i Esad Huskić
U ime sindikata na pregovorima u Milanu bili su Marina Cvitić i Esad Huskić

„Iako nisu usvojeni svi zahtjevi Sindikata, što je bilo i za očekivati, s postignutim smo zadovoljni, te vjerujemo da će zadovoljstvo dijeliti i članovi SIKD-a, ali i svi radnici na koje se Kolektivni ugovor primjenjuje. Za napomenuti je da su važećim Kolektivnim ugovorom utvrđena i druga prava radnika, kao što su regres za godišnji odmor u iznosu od 1.250 kuna, dodaci za rad noću (45%), za prekovremeni rad (50%,) za rad na dan državnih praznika i neradnih dana (100%), rad nedjeljom (40%), jubilarne nagrade, solidarne potpore itd. Unatoč tome, što je Kolektivnim ugovorom prepušteno poslodavcu individualno povećanje plaće radnicima sukladno doprinosu radnika i strategiji poslodavca, moramo istaći da je u posljednje tri godine prosječno povećanje plaća bilo 14%, što je iznad porasta troškova života“, rekla je Marina Cvitić, voditeljica ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, dodavši da su ugovorena prava za sve radnike ROCKWOOLA ADRIATIC rezultat međusobnog uvažavanja i razumijevanja socijalnih partnera, koji su u proteklih nekoliko godina na zavidnom nivou. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa