Demetlika: Ako je uspio referendum o braku, uspio je i o ugljenu!

0
Goanvlado Klarić, Zdravko Vidak, Tulio Demetlika i Glorija Paliska Bolterstein
Goanvlado Klarić, Zdravko Vidak, Tulio Demetlika i Glorija Paliska Bolterstein

„Ako je uspio referendum o ulasku u Europsku uniju na koji je izašlo 43 posto građana i referendum o ustavnoj definiciji braka s izlaznošću od 37,9 posto, onda je uspio i referendum o ugljenu kao energentu u Plominu C s 37 posto izašlih građana“, kazao je gradonačelnik Labin Tulio Demetlika na konferenciji za novinare na kojoj je najavio slanje očitovanja Vladi, Saboru i potencijalnom investitoru kojim će se od njih tražiti da uzmu u obzir to što se 94,2 posto građana koji su sudjelovali na prošlonedjeljnom savjetodavnom referendumu izjasnilo protiv ugljena kao eneregnta.

Prijedlog odluke o očitovanju bit će poslan na razmatranje Gradskom vijeću Labina i općinskim vijećima Kršana, Raše, Sv. Nedelje i Pićna. Stoga su mu se na susretu s novinarima pridružili načelnica Raše Glorija Paliska Bolterstein, načelnik Sv. Nedelje Gianvlado Klarić te predsjednik Općinskog vijeća Kršana Zdravko Vidak.

Dvostruki kriterij za savjedodavni referendum

Demetlika je ukazao na postojanje dvaju kriterija kada je riječ o savjetodavnom refeferendumu: ako ga raspiše Vlada, dovoljna je većina glasova izašlih birača da bi uspio, a ako ga raspiše lokalna samouprava, preduvjet je da na njega izađe više od 50 posto birača. 

„S obzirom da je ovaj referendum trebala raspisati Vlada, ali to, vjerojatno bojeći se rezultata, nije učinila, raspisali smo ga mi, pa imamo pravo tražiti da se primijeni isti kriterij kao i za državni referendum. Eminentni pravni stručnjaci izjasnili su se da se upravo tako može protumačiti zakon, pa vjerujemo da će Labinština biti preteča u pokretanju inicijative da se taj zakon usavrši, odnosno da se ti dvostruki kriteriji ukinu, kazao je on.

TE Plomin tjera investitore s obale Labinštine

Osvrnuo se na članak objavljen u dnevnim novinama u kojemu HEP negira da se Plominom C limitira razvoj ovog kraja Labinštine i tvrdi da ima studiju koja to dokazuje.

„Praksa pokazuje nešto sasvim drugo: na obali od Plomina do Raše izostaje razvoj koji smo si prostornim planom zacrtali jer nema interesa investitora. Naše nekretnine i naš prostor su obezvrijeđene zbog objekta kao što je onaj „prelijepi“ dimnjak od 340 metara. I možemo mi vjerovati da će iz tog dimnjaka izlaziti mirišljave „vijolice“, ali činjenica je da ubode u oko svakoga tko ga vidi“, kazao je Demetlika.

Napomenuo je da HEP za svoje kampanje edukativno–informativne komunikacije tj. PR aktivnosti koristi naše novce budući da je javna tvrtka.

Zdravko Vidak je kazao da ih Općini Kršan izlaznost od 31,41 posto nije iznenadila s obzirom da 70 posto općinskog proračuna dolazi od HEP-ove naknade za korištenje prostora.  Ginavaldo Klarić je izlaznost od 40,29 posto u općini Sv. Nedelja ocijenio dobrom te dodao da ljudi pod prtiskom egzistencijalnih problema ne uspijevaju uvijek zdravlje i ekologiju postaviti iznad profita. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa