Boljunčić: Ferić ili ne zna ili svjesno obmanjuje građane

0
Valter Boljunčić i Robert Cvek
Valter Boljunčić i Robert Cvek

„Veoma je nejasno kako Danijel Ferić  ili ne poznaje zakon kojeg bi trebao poznavati kao direktor lutrije ili svjesno obmanjuje javnost tražeći da se objave imena dužnika i time krši zakon“, izjavio je predsjednik Gradske podružnice IDS-a Pule Valter Boljunčić na konferenciji za novinare, koju je 16. Travnja održao zajedno s Robertom Cvekom, članom predsjedništva IDS-a Pule.

Osvrnuli su se na interpelaciju, koju su na posljednjoj sjednici  Vijeća potpisali svi oporbeni vijećnici o potrebi rasprave o nenaplaćenim potraživanjima Grada Pule, te zatražili da se objavi popis svih dužnika.

Oporba neozbiljna i neodgovorna prema građanima

„ Iako su se predstavnici oporbe pozivali na Opći porezni zakon, izostavili su jednu bitnu činjenicu, a to jest da upravo taj zakon kaže da samo Ministarstvo financija – Porezna uprava može objaviti na svojim internetskim stranicama popis dospjelih i neplaćenih dugova, a da time nije povrijeđena obveza čuvanja porezne tajne“ kazao je Boljunčić.

Također je istaknuo da se objavom imena dužnika kršio i Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji kaže da se osobni podaci smiju prikupljati i dalje obrađivati samo u slučajevima određenim zakonima (članak 7), a odredbe ovog zakona primjenjuju se na obradu osobnih podataka od strane državnih tijela, tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave (članak 3).

Uz to, kazao je Boljunčić, „manipulira se s podacima i brojevima o visini dugovanja, što smatramo da je također neozbiljno i neodgovorno prema svim građanima“. Naime, oporbeni vijećnici povećali su iznos dugovanja za 30-ak milijuna kuna ne bi se stvorio dojam da je Pula jedan od najproblematičnijih gradova u Hrvatskoj, što naravno nije slučaj.

„Prilikom glasanja za interpelaciju, vidljivo je kome je zaista stalo da se poduzme nešto po tom pitanju ili da se ta tema politizira, odnosno da se bavi politikantstvom i služi populističkim metodama“, kazao je Boljunčić naglasivši da je interpelacija prošla zahvaljujući glasovima koalicije na vlasti, dok je oporba bila protiv interpelacije koje je ona predložila.

 Član predsjedništva IDS-a Pule Robert Cvek izjavio da „neki kažu da je im je Pula bitna,  ali voljeli bismo da oni koji to tvrde to i dokažu konkretnim angažmanom, a ne samo dva dana u tjednu, kad odluče održati tiskovnu konferenciju“.

Pulskom IDS-u Pula uvijek na prvom mjestu

„Nama u pulskom IDS-u, Pula je uvijek na prvom mjestu i upravo zato ne možemo biti zadovoljni kad se o važnim stvarima, kao što su financije grada, pristupi na tako površan način i to s jasnim ciljem polemiziranja jedne osjetljive teme“, kazao je Cvek dodajući da se „oporbeni vijećnici ponašaju se neodgovorno slično kao vijećnici 90 tih godina sa „motom što gore tim bolje!“

„U demokraciji“, kazao je Cvek,“ i oporba može dati svoj doprinos rješavanju problema, ali to može činiti samo dobronamjernim i otvorenim dijalogom. Ukoliko pak, oporba želi biti i odgovorna kako prema svim građanima tako i prema biračima, stranačke interese ne stavlja ispred interese građana. Sve ostalo je neozbiljno i ne ide na korist građana.

Na kraju, dozvolite mi da se osvrnem na temu objave popisa dužnika. U znaku transparentnosti Grad Pula će objaviti informacije o dugovanjima, ali sukladno Zakonu, dakle bez imena i prezimena. Podsjećam da su i te informacije svima dostupne, ali prema važećim zakonima, ne mogu se objaviti. Pitanje dugovanja i nenaplaćenih potraživanja prema Gradu je ozbiljno pitanje koje zahtjeva ozbiljniji pristup, a zbog dobrobiti svih građana Pule, nadam se da će se i pulska oporba uozbiljiti“, zaključio je Cvek.

Na kraju se Boljunčić se osvrnuo na situaciju u poduzeću Uljanik TESU. Napomenuo da je IDS u nekoliko navrata u Saboru pokušao pridonijeti rješenju ovog problema, a posljednji put je to učinio jučer. Izrazio je nadu da se ide u predstečajnu nagodbu te da će TESU ubrzo izaći iz ove krize.

„Ovisno o tome kako će se situacija razvijati, Klub zastupnika IDS-a u Saboru vidjet će da li može pridonijeti rješenju situacije određenim zakonskim prijedlozima“, zaključio je Valter Boljunčić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa