Ne pomolu veliko preuzimanje: Kinezi dva dana dubinski snimali poslovanje TDR-a

0
Tvornica duhana Rovinj u Kanfanaru
Tvornica duhana Rovinj u Kanfanaru

China National Tobacco Corporation, kineska nacionalna duhanska korporacija, provodi dubinsko snimanje poslovanja Tvornice duhana Rovinj te se u idućih 30 dana očekuje da će Kinezi dati i obvezujuću ponudu za kupnju duhanskog biznisa Adris grupe, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak kompaniji. O mogućoj prodajnoj cijeni nema pouzdanih informacija, piše Jutarnji list.

Adris grupa objavila je početak procesa prodaje TDR-a ove godine u siječnju te su dioničari na skupštini Upravi predvođenoj Antom Vlahovićem dali suglasnost za prikupljanje ponuda. Adris je tada objavio da je jedan od uvjeta budućem kupcu zadržavanje proizvodnje u istarskom Kanfanaru, gdje je kompanija centralizirala proizvodni pogon gaseći proizvodnju u zagrebačkoj tvornici duhana te preselivši proizvodnju iz Rovinja prije devet godina. U Adrisu, kako neslužbeno doznajemo, očekuju da će proces prodaje okončati do početka srpnja, a kada ga zaključe, to će biti jedna od najvećih prodaja neke hrvatske kompanije stranom vlasniku.

Izvor blizak TDR-u potvrdio nam je da su predstavnici kompanije China National Tobacco početkom ovog tjedna, u ponedjeljak i utorak, bili u toj rovinjskoj tvrtki te pokazali veliki interes. Kinesko dubinsko snimanje Adrisova duhanskog biznisa ne znači i konačnu odluku o prodaji TDR-a Kinezima.

Faza razgovora

- U transparentnom smo procesu dubinskog snimanja i u idućih 300 dana očekujemo i obvezujuću ponudu. Interes nas raduje, ali ne možemo komentirati pojedinosti jer je sve to skupa još uvijek u fazi razgovora - otkrio je izvor blizak TDR-u.

Svoj interes kroz ponudu mogla bi formalizirati i japanska nacionalna duhanska korporacija Japan International Tobacco (JTI). Iz JTI-ja su poručili da ne komentiraju informacije o prodaji TDR-a.

Najveći dioničar

Početkom lanjske jeseni, kada se sve više počelo špekulirati kako prodaja TDR-a kreće prema svojoj završnici, upravo je JTI prema neslužbenim informacijama medijima slovio kao favorit za kupnju, no ubrzo su iz Rovinja lani u rujnu pristigle vijesti da su za TDR zainteresirani i Kinezi. S predstavnicima korporacije China National Tobacco, tumačili su tada izvori Jutarnjeg, razgovori su vrlo brzo postali konkretni.

Adris je odlučio TDR prodavati zajedničkom odlukom dioničara na skupštini, što znači da će Uprava koja zaprima ponude skupštini dioničara predložiti prodaju, a njih 500-tinjak o tome će odlučivati. Predsjednik Uprave Ante Vlahović, ujedno i najveći dioničar Adrisa, najavio je da će svoje pravo glasa prenijeti na zaposlenike, dok je drugi najveći dioničar Plinio Cuccurin zadržao svoje pravo glasa, ali je i izašao iz Uprave kompanije krajem prošle godine.

Naime, nakon što pristignu obvezujuće ponude Nadzorni odbor Adrisa sazvat će Skupštinu dioničara koji će donijeti konačnu odluku o prodaji TDR-a.

Zatvaranje tvornica

- Naša dva uvjeta su zadržavanje proizvodnje u Kanfanaru i da sredstva od moguće prodaje TDR-a idu u daljnje investicije Adris grupe - kaže izvor.

Koliko je zahtjev za zadržavanjem proizvodnje u istarskom Kanfanaru i uopće na teritoriju Hrvatske težak, najbolje svjedoči činjenica da je upravo japanski JTI lani zatvorio svoju tvornicu u Sjevernoj Irskoj, zbog čega je bez posla ostalo 800 ljudi. Duhanska industrija u fazi je krajnje koncentracije, što kontinuirano ističu i u Adrisu.

Tržištima zapadnih zemalja i Europe vladaju veliki igrači - Philip Moriss, British American Tobacco, japanski JTI i Imperial Tobacco, dok su Kinezi sa svojom korporacijom autsajderi zapadnog tržišta iako su globalno najveći jer im godišnji prihod iznosi 91,7 milijardi dolara te ostvaruju 16 milijardi dolara dobiti. Drugim riječima, četiri kompanije drže čak 80 posto svjetskog tržišta ako se izuzme Kina koja je zemlja s pojedinačno najviše pušača na svijetu, a nju drži China National Tobacco.

Jak igrač

Eventualno preuzimanje TDR-a omogućio bi kineskoj nacionalnoj duhanskoj kompaniji ozbiljniji iskorak u EU, ali i u regiji, odnosno na tržišta CEFTA-e gdje je rovinjska tvrtka tradicionalno jak igrač. S obzirom na to da bi Adris Kinezima bio ulaznica za nastup na tržištima koje kontrolira konkurencija, izvjesno je da im ne bi bio problem obvezati se na zadržavanje proizvodnje u Kanfanaru, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa