U bivšem Purisovom pogonu radnike prisiljavaju na poligraf

0
Tvrtka Valipile je preuzela nekadašnji pogon Purisa u Sv. Petru u Šumi
Tvrtka Valipile je preuzela nekadašnji pogon Purisa u Sv. Petru u Šumi

Uprava tvrtke Valipile, koja je uzela u najam nekadašnji pogon Purisa u Sv. Petru u Šumi, naložila je da se 16. travnja u tvornicu donese „detektor laži“, odnosno poligraf, na koji se "spajaju" radnici i potom ispituju. O tome je javnost izvjestio Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije a prijava je poslana Općinskom državnom odvjetništvu, PU Istarskoj i Inspekciji rada.

U pritužbi radnika stoji da se radnici moraju testirati „pod nekom vrstom prijetnje otkaza“. Naime, kažu radnici, ukoliko se odbije testiranje „poslodavac će to shvatiti kao skrivanje nečega što se može upotrijebiti za davanje otkaza“. Prema njihovim riječima, jedna je radnica pokušala odbiti spajanje na detektor laži, pa je ispitivana čak 2,45 sata nakon čega se sva uplakana vratila na radno mjesto.

Radnici tvrtke Valipile iz Sv. Petra u Šumi su ukazali i na nepravilnosti kod prekovremenih sati, jer „radnici rade i preko 40 sati mjesečno prekovremeno koji se ne prikazuju na platnim listama, odnosno samo do 15 sati“. „Bilo je slučajeva kada su radnici radili i subotom i nedjeljom bez propisanog odmora“, kažu u Sindikatu.

Kako bi se na neki način pokušali zaštititi radnici su osnovali podružnicu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, no njihove predstavnike poslodavac nije puštao u krug firme. Nakon upornih četveromjesečnih pokušaja da se radnici okupe u krugu firme, osnivačka skupština Sindikata morala je biti održana izvan firme, za razliku od sindikata PPDIV čiji ulazak u pogon mesne industrije u Sv.Petru u šumi poslodavac podupire.

„Prilikom preuzimanja Purisa u stečaju, poslodavac Valipile je prema Ugovoru o najmu sa stečajnim upraviteljem Zdravkom Čupkovićem preuzeo sva prava koja su imali radnici Purisa u stečaju, ali se toga ne pridržava već osam mjeseci. Uskratio je godišnji odmor za 2014.godinu radnicima koji su ga ostvarili - niti je dao mogućnost da se godišnji iskoristi niti je isti platio. Također, prekovremeni sati su umanjeno plaćeni do 15 sati, a ostalo se prikazuje kroz tzv. „stimulaciju“, stoji u pritužbi radnika Valipile d.o.o. iz Sv. Petar u Šumi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa