Denis Kuljiš: Milanovića će svađa s Jakovčićem koštati izbora

0
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović

Kako se u Hrvatskoj dobivaju, a kako gube izbori? Kako se moraš pozicionirati da pobijediš, što donosi poraz po važećem Izbornom zakonu koji se više ne može mijenjati? Na ova pitanja pokušao je odgovoriti lucidni i uvijek provokativni Denis Kuljiš, koji nakon promjene vlasništva u EPH-u ponovo piše za Jutarnji list.

Kuljiš prognozira pobjedu HDZ-ove koalicije na idućim izborima, SDP-u predviđa manje od 30 zastupnika, a iz njegove analize izdvajamo dio koji se odnosi na IDS:   

„Osim što ne zna koalirati jer je uobražen i nasilan pa nije sposoban pregovarati, Milanović ima loše svojstvo da smrtno uvrijedi i odbije čak i one koji bi s njim iz oportuniteta inače sadili tikve. Tako se smrtno zamjerio Jakovčiću, i to će mu se vratiti na ovim izborima. IDS će do kraja taktizirati, a onda ići sam, ali osobni razlozi tu nisu presudni, nego im naprosto nije pametno da postanu taocima politike propalog SDP-a. Radije će biti u izoliranoj, principijelnoj opoziciji HDZ-u, s mogućnošću da se to pretvori u parlamentarnu koaliciju za fundamentalne dogovore, u kojima će IDS sudjelovati ako im se ostavi županijska autonomija. Na to je HDZ unaprijed pristao najavljujući da prilikom reforma opće države neće dirati tu instituciju regionalizma, koja odnosi možda tek oko 5 posto troškova lokalne samouprave. Time se uvažava politička realnost - Istrani žele bezmalo političku autonomiju, sjeverozapdna Hrvatska ekonomsku, a istočna Slavonija nekulturnu, naime pravo da slušaju cajke, jedu fiš i potajno se dive Glavašu“, napisao je Denis Kuljić i zaključio da „IDS sam može dobiti tri mjesta, a SDP mu ne može dati više od toga jer ni sami neće imati... Prema tome, tu se nema oko čega pregovarati“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa